sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Aamiainen Jamien tapaan








Viikonloppuisin aamiaisen kokkaa meillä se, joka ensimmäisenä ehtii keittiöön. Viime viikonloppuna se oli puoliso, jonka lempiaamiaisia ovat munakkaat, paistetut kananmunat ja grillatut leivät. Puolison aamiaskeittiössä yleensä tietää saavansa kananmunia, muodossa tai toisessa.

Tänä viikonloppuna aamiasvuorossa olin minä. Itse olen puurojen ystävä, ja usein lempisunnuntaiaamiaiseni onkin puuro, muna-anjovisleivät ja iso pannu kahvia. Nyt olen ihastunut Jamie Oliverin lempiaamiaiseen, jossa vähän tummempi paahtoleipä kieritellään chilillä, suolalla ja pippurilla maustetussa kananmunassa ja paistetaan pannulla. Paistettujen leipien kaveriksi paistetaan vielä rapeaa pekonia ja kananmuna. Tällä tuhdilla aamiaisella jaksaa pitkälle iltapäivään, ja maistuu myös puolisolle paremmin kuin puuro.







AAMIAINEN JAMIEN TAPAAN
(2 nälkäiselle tai 4 pieniruokaiselle)

4 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
2 isoa kananmunaa
1/4 chiliä silputtuna
suolaa ja mustapippuria

1 pkt pekonia (noin 10 viipaletta)
2-4 kananmunaa paistettuna
suolaa ja mustapippuria
voita ja rypsiöljyä paistamiseen

1. Riko kaksi kananmunaa suurehkolle, syvälle lautaselle. Lisää silputtu chili, suola ja mustapippuri sekaan. Vatkaa munien rakenne rikki.

2. Laita isolle paistinpannulle hieman voita ja rypsiöljyä. Paista pekonit pannulla rapeiksi ja siirrä tarjoilulautaselle. Lisää vähän öljyä pannulle.

3. Kierittele paahtoleivät vatkatussa munaseoksessa molemmin puolin ja anna paistua pekoninmakuisessa rasvassa. Anna leipien paistua molemmilta puolilta kullanvärisiksi, älä paista liikaa. Laita leivät tarjoilulautaselle pekonien viereen.

4. Huuhtele paistinpannu vedellä ja pyyhkäise paperilla kuivaksi. Lisää öljyä ja voita, ja anna rasvan kuumeta. Riko kananmunat paistinpannuun, mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista munia toiselta puolelta minuutti ja toiselta puolelta vain hetki, jotta munien keltuainen jää pehmeäksi.

5. Kokoa aamiaisannos leivästä, pekonista ja paistetusta munasta. Nauti Jamien herkkuaamiainen tomaattiviipaleiden kera.

Vaiheet:


1. Vatkaa munat, chilisilppu, suola ja mustapippuri syvällä lautasella.

2. Laita pannulle voita ja rypsiöljyä kuumenemaan.

3. Paista pekonit ensin, jotta saat pekonien rasvan talteen.

4. Kierittele paahtoleivät vatkatussa munassa molemmin puolin, leivät imevät todella ahneesti koko liemen.

5. Paista leivät keskilämmöllä kullanruskeiksi.

6. Paista molemmat puolet. Älä paista liikaa.

7. Huuhtele pannu leipien paiston jälkeen ja kuivaa. Lisää voita ja rypsiöljyä. Paista kananmunat nopeasti molemmilta puolilta. Vain minuutti toiselta puolelta.

8. Ja paista vain lyhyt hetki käännetyltä puolelta.
9. Kokoa annokseen leipää, pekonia ja paistettua munaa. Itse lisään myös viipaloitua tomaattia ja salaattiakin mukaan.
10. Tällä aamiaisella jaksaa koko päivän.

6 kommenttia:

  1. Tämä aamupala on mulle ihan uusi tuttavuus, mutta ihan se tuntuu kokeilemisen arvoiselta. Mä luulen, että meillä tämä olisi Isännän mieleen!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on yllättävän hyvää - itse tykkään noista leivistä, kun muistaa jättää ne sopivan kosteiksi ja pehmeiksi. Tänään ajattelin iltapalalla paistaa noita leipiä ja tarjota yhdessä nyhtöpossun kanssa. Eilen tuli paistettua yli 3 kg possunlihaa uunissa ja kylläpä siitä tuli hyvää valurautapadassa hitaasti hauduttaen, vain suolaa ja pippuria mausteena :)

      Poista
  2. Meillä näyttää mieltymykset menevän aika yksiin...minä voisin syödä puuroa vaikka aamuin-illoin, kanssasyöjä ei niinkään. Ja taasen kananmunia muodossa jos toisessakin on tiedossa, kun kanssasyöjäni laittaa aamupalaa...tosin hän laittaa munia monesti itselleen iltasellakin....minä yritän kohtuudessa pitää munien syönnin. Tällainen aamupala maistuu meillä kummallekkin ja usein sunnuntaisin tuleekin laitettua jotain vastaavaa. Chilejä olisi käyttää vaikka kuinka (melkein ainut mikä kasvoi hyvin viime kesänä), joten taidanpa hemmotella kanssasyöjääni joku aamu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä rakastan kaikkia puuroja: hiutaleista, ruisjauhoista, marjapuuroja - voisin korvata päiväateriankin niillä, ellei joutuisi noita hiilareita rajoittelemaan. Hauska kuulla, että teilläkin löytyy näitä kananmuniin mieltyneitä - meillä tuntuu sekä mies että poika olevan samanlaisia :)
      Tähän Jamien aamupalaan voi kyllä tulla himo...

      Poista
  3. Vaikuttaa hyvältä, mutta miksi laittaa pannulle voita ja öljyä, kun siihen kuitenkin tulee pekonia jossa itsessään on jo paljon rasvaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuota rasvalisäystä ole pakko laittaa, itse kuitenkin laitoin ja tänne laitan ohjeet tismalleen sellaisena kuin itse olen tehnyt :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne