maanantai 22. syyskuuta 2014

Vaivaton kaalilaatikko LCHF




Hyvin helppo ja vaivaton kaalilaatikko syntyy vähähiilihydraattisena ja runsasrasvaisena versiona.Tämä kaalilaatikko ei sisällä esim. riisiä tai siirappia lainkaan, mutta sen sijaan jauhelihaa, sipulia ja kermaa on runsaasti.

Kaalisilppu kypsennetään kattilassa, vedessä keittämällä. Vedessä keittäminen on helppo kypsennystapa verrattuna paistinpannulla kuullottamiseen satsi kerrallaan. Tällä ohjeella kaalilaatikkoa tulee tehtyä useimmin, emmekä ole kaivanneet siihen riisiä sekaan. Moni ei ole edes huomannut riisin puuttumista. Jos laitan riisiä kaalilaatikkoon, lisään sen yleensä maitoon keitettynä riisipuurona. Jos taas haluaa hyvän, lihattoman kaalilaatikon, kaalisilpun sekaan kannattaa lisätä sipulia, pilkottuja suolasieniä ja rasvaiseen kermamaitoon keitettyä riisipuuroa.





VAIVATON KAALILAATIKKO 
(vähähiilihydraattinen LCHF)

39x25 cm:n lasagnevuokaan

n. 2 kg:n kaali
vajaa 2,5 l vettä + 3 lihaliemikuutiota 

3 keskikokoista (pienehköä) sipulia
2 valkosipulinkynttä
n. 800 g jauhelihaa
1 tl currya
1 tl suolaa
mustapippuria, timjamia
(voita ja öljyä paistamiseen)

munamaito:

4 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl kevytkermaa
3 isoa kananmunaa
2 tl aromisuolaa
currya, mustapippuria, suolaa

voinokareita pinnalle ja vuoan voiteluun

1. Kuori kaalista päällimmäiset kaksi lehteä pois. Jätä ne käyttämättä. Pilko koko kaali ensin muutaman sentin viipaleiksi ja siitä parin-kolmen sentin paloiksi. Laita kaalisilppu 4-5 litran kattilaan, lisää vesi ja liemikuutiot. Anna kaalisilpun kiehua 15-20 min, kunnes palat ovat melko kypsiä.

2. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja pilko valkosipulit silpuksi. Kypsennä sipulit ja jauheliha pannulla mausteiden kanssa juuri ja juuri kypsiksi.

3. Kaada paistettu jauheliha-sipuliseos ensimmäisenä voideltuun vuokaan. Nostele sitten reikäkauhalla kaalisilppua vuoka täyteen. Anna nesteen valua aina hetki kauhassa ennen kuin lisäät kaalin vuokaan. Sekoittele kaali ja jauheliha vuoassa kunnolla sekaisin.

4. Laita lusikka seokseen ja maista maut. Jos seos tuntuu hyvin suolattomalta, tee munamaitoseoksesta suolaisempi. Vatkaa munat, kerma ja mausteet keskenään. Maista suolaisuus, lisää aromisuolaa tarvittaessa. Kaada munamaito tasaisesti vuokaan. Lisää pinnalle pieniä voinokareita.

5. Paista kaalilaatikkoa 180 asteessa, uunin toiseksi alimmalla tasolla, noin tunti ylä/alalämmöllä. Kokeile tunnin kuluttua maistaa, onko laatikko kypsää ja maut kohdallaan. Pinnalle voi lisätä vielä mausteita imeytymään.

6. Meillä kaalilaatikko nautitaan salaatin ja puolukkasurvoksen kera.


Vaiheet:

1. Pilko kaali palasiksi.

2. Keitä kaalisilppua 15-20 min lihaliemikuutioilla maustetussa vedessä.


3. Paista jauheliha, pilkotut sipulit ja valkosipulinkynnet sekä mausteet pannulla kypsiksi.

4. Paista jauhelihaseos juuri ja juuri kypsäksi. 

5. Lisää jauhelihaseos ensimmäisenä voideltuun uunivuokaan.

6. Nostele kaalisilppua reikäkauhalla vuoka täyteen. Valuta kaalisilpusta neste pois reikäkauhassa.

7. Sekoittele ainekset sekaisin ja maista maut. Jos seos on vähäsuolaista, tee munamaidosta suolaisempaa. Sekoita munamaitoseos ja lisää ainesten päälle. Laita pinnalle pieniä voinokareita.

8. Paista 180 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin tunti ylä/alalämmöllä. Maista maut, lisää pinnalle suolaa tarvittaessa. Kaalilaatikko on parhaimmillaan seuraavana päivänä lämmitettäessä.

9 kommenttia:

  1. Just eilen ostin taasen kaalilaatikkovärkit tälle viikolle. Ajatuksena tehdä joko kermaista vähällä munamaidolla tai ihan ilman maitotuotteita siirapilla ja riisillä..... vaan taidanpa kokeilla tätä. Curry on itselle vieras mauste tällaisessa...maistuuko noilla määrillä valmiissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaaliruoat on meidän perheen herkkua ja noita kaalilaatikkoja tulee tehtyä monenlaisina versioina. Tämä on sellainen pikaversio, joka tulee sukkelasti uunivalmiiksi.
      Tuo curry ei maistu juurikaan laatikossa, mutta antaa sopivasti taustamakua yhdessä aromisuolan kanssa. Itse varon aina alkuun ylimaustamasta ruokia, samoin suolan kanssa mieluummin ensin alisuolaan ja lisään makua maistellen lisää. Äkäsuolainen ruoka on ihan kauhistus :) Currya uskaltaa lisätä munamaitoon enemmänkin, eikä maku silti puske yli - ja sopii tosi hyvin kaalin kanssa.

      Poista
    2. ok...kiitos vinkistä. kokeilenpa minäkin vähän erilaista laatikkoa.

      Poista
  2. Vähän erilainen versio kaalilaatikosta, mutta oikein mielenkiintoinen. Saattaapi olla että joskus inspriraation iskiessä löytyy meidänkin pöydästä, on se kaalilaatikko vaan niin hyvää!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kaalilaatikko ja kaalikääryleet on niin hyviä. Äitini muistaa joka syksy tehdä meille isot pellilliset maailman parhaimpia kaalikääryleitä. Sen parempia en ole koskaan, missään, maistanut. Niihinkin tehdään täyte oikeaan riisipuuroon - äiti on kyllä antanut ohjeensa minullekin, joten ehkä teen niitä joskus blogissakin :)

      Poista
  3. Aloitin hiilihydraattien 'kyttäyksen' siis ei kunnon karppausta. Kaali on aivan ehdoton. Vedessä keittämisen sijasta pehmennän kaalisuikaleet mikrossa. Samoin porkkanasuikaleet ja sipulin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Ehdottomasti kokeilen myös mikroa pehmentämiseen. Jotkut kuulemma pakastavat kaalin ja sulaessaan on pehmennyt käyttökelpoiseksi. Itsekin joudun nykyisin rajoittamaan hiilareiden syömistä, joten vähähiilihydraattiset ruoat kiinnostavat kovasti.

      Poista
  4. Kaalilaatikko parhaillaan uunissa. Ohje vaikutti simppeliltä. Kaalini oli kyllä alle kilonen niin omasta padastani tulee aika lihapainotteinen :). Puolitin toki ohjeen. Pinnalle vielä nakkasin juustoraastetta. Illaksi herkkuruokaa. Puolukoitten puutteessa syön punaviinimarjojen kanssa.

    VastaaPoista
  5. Tein jo tällä ohjeella aiemmin, mutta todettuani toimivaksi tein uudelleen! Tällä kertaa pakastetusta kaalista. Käytin munamaidossa kasvisliemijauhetta niin jospa se toisi lisää makua :)

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne