torstai 18. syyskuuta 2014

Palapaisti possusta





PALAPAISTI POSSUSTA

800 g porsaan palapaistilihoja
1 iso sipuli tai 2 pienempää
2 porkkanaa
rypsiöljyä ja voita paistamiseen
3/4 dl vehnäjauhoja
8-9 dl vettä
1,5 lihaliemikuutiota
1-2 laakerinlehteä
1 tl tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria
1 iso rkl tomaattipyrettä
(kermaa loraus)

1. Ota lihat huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Pilko sipuli pieniksi lohkoiksi ja raaputetut porkkanat 1,5 sentin paloiksi. Paista palapaistilihat useammassa erässä voin ja rypsiöljyn seoksessa ja kaada paistetut lihat kattilaan. Huuhtele välillä pannua vedellä ja kaada huuhteluliemi pataan mukaan. 

2. Kuullota sipuleita ja porkkanoita hetki pannulla. Kaada kasvikset lihojen sekaan.

3. Ripottele jauhot paistettujen lihojen ja kasvisten päälle. Sekoittele hieman. Lisää sekaan lihaliemikuutio, loppu vesi ja mausteet. Anna kastikkeen kiehahtaa ja jätä kannen alle, miedolle lämmölle hautumaan noin tunniksi kunnes lihat ovat mureita.

4. Tarkista maut, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria sekä loraus kermaa. Anna lämmetä vielä hetki. Nauti palapaistikastike keitettyjen perunoiden tai riisin kera.

Vaiheet:

1. Paista lihoihin vähän väriä voin ja rypsiöljyn seoksessa. Itse paistoin lihat kahdessa erässä, sillä pannuni oli iso.

2. Mittaa vesikannuun valmiiksi tarvittava vesimäärä ja huuhtaise vedellä pannua paistamisten välillä. Kaada huuhdeliemi pataan lihojen sekaan.

3. Kuullota sipulia ja porkkanoita hetki pannulla.

4. Lisää paistetut kasviksetkin pataan mukaan.

5. Lisää pataan vehnäjauhot, lihaliemi, mausteet ja tomaattipyre. Sekoittele aineksia hetki. Lisää loppu vesi sekaan ja sekoittele.

6. Anna seoksen kiehahtaa ja laita kansi päälle. Anna hautua miedolla lämmöllä reilu tunti, että liha on mureaa. Muista sekoitella pataa vähän väliä. Jos liemi on liian sakeaa, ohenna sitä vedellä.

7. Maista maut ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lopuksi vielä loraus kermaa ja nopea kuumennus. 



5 kommenttia:

  1. Tuntuupa niin kotoisalta ruoalta. Teen kans samanlaista, paitsi että laitan suurusken vasta lopussa, kun en jaksa vahtailla hautumisvaiheessa. Namskis....varmasti on hyvää. Meillä myös syöty possua eilen sekä tänään....eilen tein possun lihasta keittoa ja tänään ihan oikeaa läskisoosia puikulaperunoiden kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä palapaisti, karjalanpaisti ja läskisoosi onkin hyviä perinteisiä ruokia. Pitäisi vaan päästä itse leikkaamaan palaset, kun on jotenkin pieniä nuo valmiiksi palotut lihat. Itselleni on vissiin jäänyt jokin pelko kypsymättömistä jauhoista suuruksessa, kun aina pistän suuruksen jo hyvissä ajoin kypsymään. Sitä on vain aina tottunut tekemään tietyllä tavalla :)

      Poista
    2. Samanmoista tulee, vaikka laittaakin jauhosuuruksen loppupuolella kypsymistä....toki suurustetun pitää antaa hautua. Tein läskisoosin niin että laitoin ruskistetut jauhot heti sekaan ja aika usien sai olla hämmentelemässä, vaikka pienellä hauduttelin paksupohjaisessa kattilassa. Veit sanat suusta...meinasin nimittäin ekaan viestiin kirjottaa että jokainen tekee totutulla tavalla... kirjottelin just eräässä blogissa omenapannarin valmistamisesta....parissakin blogissa olen huomannut ohjeen missä omenat laitetaan pellin pohjalle ja sitten vasta taikina päälle....itse taas on aina tehnyt niin että ensin raaka taikina pellille ja siihen päälle makua antavat ainekst...pinttynytkö tapoihinsa? Toivottavasti en, sillä ens kerralla aion minäkin laittaa omput alle.... Tehhäämpä niin tai näin, pääasia että tulis hyvää ruookaa.

      Poista
  2. Tykkään tosi paljon ton tyylisistä kastikkeista ja olen tehnyt niitä elämässäni vissiin liian usein, koska nuorempi poikani paljasti tässä taannoin aina inhonneensa näitä mun haudutettuja lihakastikkeita. Sun kastikkeesi näyttää tosi herkulliselta, mut mäkin laitan Mimmin tapaan suuruksen vasta lopussa! ♥

    VastaaPoista
  3. Täytyypä joskus kokeilla palapaistin tekoa teidänkin tyylillä, lopputulos on varmasti sama. Tuota karjalanpaistia tulee tehtyä jostain syystä useammin kuin palapaistia. Onneksi nuo meidän miehet ei ole turhan kranttuja ruoan suhteen, kaikki kelpaa, kasvisruoatkin - ja helppoahan on laittaa ruokaa, kun kenelläkään ei ole minkäänlaisia ruoka-allergioita tai edes laktoosin kanssa ongelmia :)

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne