Tätä raparperiherkkua tarjosin omilla viiskymppisilläni viime kesänä pienen kinuskilla maustetun creme fraiche -kastikkeen kera. Kinuskinen raparperipiirakkaohje löytyi Sitruunaruohon blogista ja ihastuin piirakkaan ikihyväksi.
Piirakasta ei tule liian makeaa, mutta ei myöskään erityisen kirpeää, vaikka raparperia upotetaan piiraaseen tosi paljon -kinuski pyöristelee raparperin kirpeyttä sopivasti ja antaa ihanan toffeen maun.
KINUSKI-RAPARPERIPIIRAKKA
pyöreä 26-28 cm piirakkavuoka, vähän korkeammat reunat
Pohja:
75 g voita
1,5 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa tai maitoa
Täyte:
4 isoa raparperinvartta palottuna (raparperia saa olla reilusti)
2 dl kaupan kinuskikastiketta
(Voit valmistaa kinuskin myös itse. Tässä linkki helppoon Kinuskikissan ohjeeseen.)
Tarjoa piirakan kera:
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa hyvin vaahtoon sekaisin.
2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää jauhot taikinan sekaan vuorotellen kerman kanssa.
3. Laita pyöreään, vähän korkeampilaitaiseen, piirakkavuokaan leivinpaperiympyrä pohjalle. Laita reilusti isompi paperi, joka nousee reunojen yli, jos käytät matalaa piirakkavuokaa (täytettä on paljon). Katso niksi. Levitä taikina matalan piirakkavuoan pohjalle lastalla, voi myös vähän siloitella jauhotetuin käsin. Sivuille ei tarvitse taikinaa nostaa lainkaan, vaan täytteen voi laittaa suoraan päälle.
4. Viipaloi raparperit ja levitä tasaisesti piirakkapohjan päälle.Kaada kinuskikastike päälle. Itse asettelin raparperipalat kahteen kerrokseen ja kaadoin puolet kinuskikastikkeesta ensimmäisen kerroksen päälle, loput kastikkeesta pinnalle. Raparperit voi myös kaataa piirakan päälle, sen kummemmin asettelematta, ja lorauttaa kinuskikastikkeet kerralla päälle.
5. Paista piirakkaa matalassa piirakkavuoassa 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 min, kunnes piirakka on pinnaltaan kauniisti ruskistunut. Paksumpaa piirakkaa paistetaan 180 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 40-45 min.
6. Tarjoa kylmä piirakka vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa. Piirakan maku vain paranee ja pyöristyy kylmässä.
Vaiheet:
1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. |
2. Lisää muna ja vatkaa aineet hyvin sekaisin. |
3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. |
4. Lisää taikinaan vuorotellen kermaa ja jauhoseosta. Vatkaa vain muutama pyöräytys aina lisäyksen jälkeen. |
5. Valmis taikina on pehmeää. |
6. Ota sellainen piirakkavuoka, jossa on vähän korkeampi reuna. |
7. Laita leivinpaperi piirakkavuokaan tai voitele vuoka hyvin. Korkeampi leivinpaperi kannattaa laittaa erityisesti, jos käytät normaalia, matalaa piirakkavuokaa. |
8. Levitä piirakkataikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle. Matalaan vuokaan voi levittää ihan suoraksi, ja aloittaa raparperien latomisen suoraan reunaan kiinni. |
9. Voit painella taikinan myös jauhotetuin käsin piirakkavuokaan ja vähän reunoillekin. Huom! Anna taikinaa jäädä pohjaan kuitenkin reilusti, sillä raparperit sisältävät paljon nestettä. |
10. Piirakan täyte: 4 isoa raparperinvartta ja 2 dl kinuskikastiketta. |
11. Viipaloi raparperit vähän yli puolisenttisiksi viipaleiksi. Ota kuoririhmoja irti sitä mukaa, kun niitä leikatessa irtautuu, mutta kuoria ei tarvitse. |
12. Lado raparperipaloja ensimmäinen kerros tai kaada kaikki kerralla päälle. |
13. Kaada puolet kinuskikastikkeesta ensimmäiseen raparperikerrokseen. |
14. Lisää toinen raparperikerros kinuskin päälle. |
15. Kaada loput kinuskikastikkeesta mahdollisimman tasaisesti pinnalle. |
16. Paista matalaa ja isompaa piirakkaa keskitasolla 200 asteessa noin 30 min. Jos teet paksumman piirakan, paista toiseksi alimmalla tasolla 180 asteessa noin 40-45 min. |
17. Herkuttele jäähtyneenä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. |