torstai 27. elokuuta 2020

LOPPUKESÄN IHANIMMAT PORKKANAMUFFINSSIT



Juhannuksena ihastuin juuri tähän porkkanamuffinssireseptiin, jonka mukailin Suklaapossun porkkanakakusta. Ohje on ihanan helppo ja maultaan tähän asti leipomistani porkkanamuffinsseista ehdottomasti se paras! Taikina valmistuu vaikka lusikalla sekoittelemalla, kuorrutukseen joutuu kaivaa sähkövatkaimen esiin.

PORKKANAMUFFINSSIT
(16 kpl)

1 dl sokeria  
2 dl fariinisokeria
380 g hienoa porkkanaraastetta (4 todella isoa porkkanaa)
2 dl öljyä (käytin Keiju rypsiöljyä)
4 munaa (L-koko)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa 
2 tl vaniljasokeria
0.5 tl suolaa

Kuorrutus:
250 g mascarponea (tai maustamatonta tuorejuustoa)
90 g voita tai margariinia (käytin Sunnuntain laktoositonta margariinia jääkaappikylminä kuutioina)
3 dl tomusokeria
1-2 tl vaniljasokeria

Ohje:

1. Vatkaa märät aineet eli sokeri, porkkanaraaste, öljy ja munat keskenään sekaisin käsivispilällä. 

2. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Sekoita kaikki aineet yhteen nopeasti nuolijalla tai lusikalla.

3. Täytä amerikanmuffinssivuoat muffinssipellillä 3/4 täyteen ja paista 200 asteessa 20 min (16 kpl). Jos laittaa vähän vähemmän taikinaa, saa jopa 20 muffinssia.



Kuorrutus:
Vatkaa kuorrutuksen aineet yhteen (siivilöi tomusokeri). Margariini voi olla jääkaappikylminä kuutioina. Älä vatkaa liikaa,vain juuri ja juuri ainekset sekaisin, että seos pysyy pursotettavana.
Pursota ruusukkeita muffinssien päälle, kuorrutus riittää juuri ja juuri 16 ruusukkeeseen.






maanantai 24. elokuuta 2020

KESÄKURPITSALASAGNE



KESÄKURPITSALASAGNE

noin 850-900 g kesäkurpitsaa (ehkä 2-3 kaupan kesäkurpitsaa)
400 g naudan parempaa jauhelihaa
2 lihafondipalaa
2 sipulia
1-kyntinen valkosipuli (tai 2-3 isoa valkosipulinkynttä)
1 mieto chili silputtuna
400-500 g tomaattimurskaa
ketsuppia pari kunnon puristusta
mausteeksi kurkumaa, pizzamaustetta, mustapippuria, yrtti- tai aromisuolaa
oliivi- tai rypsiöljyä
2 dl kermaa
noin puoli Aurajuustoa murustettuna
1 pieni pss cheddar-mozzarellajuustoraastetta (125-150 g)

Pinnalle:
1 pss emmentalraastetta (noin 150 g)

Ohje:

1. Öljyä uunivuoka 25x35cm. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

2. Pese ja viipaloi ohuiksi, noin 3-4 mm viipaleiksi kesäkurpitsaa. Ei tarvitse kuoria.




3. Pese ja silppua sipulit, valkosipuli ja chili. Paista sipulit, valkosipuli ja chili jauhelihan kanssa öljytilkassa paistinpannulla. Lisää paiston aikana mausteiksi 2 lihafondipalaa (itselläni oli 1 lihafondi ja 1 kanafondi), kurkumaa, pizzamaustetta, mustapippuria ja yrtti/aromisuolaa. Lisää sekaan tomaattimurska, ketsuppi,  pari lorausta oliivi- tai rypsiöljyä, ja maista onko suolaa riittävästi. Suola saa maistua, koska kesäkurpitsa imee maut. Kastike saa jäädä tosi kuivaksi, sillä laatikkoruoassa kesäkurpitsasta irtoaa paljon nestettä.

4. Laita pieneen kattilaan kerma lämpiämään. Lisää sekaan murustettu Aurajuusto ja cheddar-mozzarellaraaste, ja anna juustojen sulaa miedolla lämmöllä, koko ajan sekoitellen. Lisää vielä sekaan yrtti/aromisuolaa sekä mustapippuria vähän, maista maut.

5. Laita öljytyn uunivuoan pohjalle kesäkurpitsasiivuja, peitä pohja. Laita vähän tomaattista kastiketta kesäkurpitsasiivujen päälle, tosi pieni määrä riittää. Jaa kastike riittämään kolmeen kerrokseen. Itse ripotin vielä joka kerrokseen norjasta tuomaani aromisuolaa, koska helposti ruoka jää mauttomaksi kesäkurpitsan miedon maun takia. Lisää vähän juustokastiketta päälle, pieni määrä tätäkin riittää.

6. Tee samoin toinen ja kolmas kerros. Kastikkeen määrä tuntuu välissä tosi pieneltä, mutta ei ole enää lopputuloksessa, kun kesäkurpitsa kostuttaa koko ruoan meheväksi.

7. Lisää pintaan koko pussillinen, 150 g, emmentalraastetta.




8. Paista kesäkurpitsalasagnea uunin toiseksi alimmalla tasolla 180 asteessa noin 50 min, testaa kauhalla painaen, onko kesäkurpitsa pehmennyt. Lasagne on hyvin kosteaa. Anna vetäytyä puoli tuntia. Ruoka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun se on kiinteytynyt uudelleen. Itselläni onnistui maustaminen aivan nappiin tällä kertaa ja lasagne maistui ihan aidolle lasagnelle.




Ruoan kaveriksi nappasin kasvimaalta friseesalaattia, 10-15 pulleaa herneenpalkoa, miedon chilin, kasvihuoneesta kurkun ja kylmiöön unohtuneet 3 kiiviä -näistä tuli pirteä salaatti. Salaatinkastikkeena hyödynsin vuohenjuustotäytteisten pikkupaprikoiden säilöntäöljyä.







perjantai 21. elokuuta 2020

Ihannekakku








IHANNEKAKKU

1,5 dl vettä
200 g voita tai margariinia
1 sitruunan kuori raastettuna
4  munaa
5,5 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria/vanilliinisokeria

1. Keitä vesi pienessä kattilassa, lisää voi tai margariini kuuman veden sekaan. Ota kattila liedeltä ja anna jääkaappikylmän rasvan sulaa sekaan, jäähdyttää sopivasti seosta.
2. Raasta sitruunan kuori.
3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen.
4. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muna-sokerivaahtoon vesi-rasvaseos (saa olla vielä lämmintä), sitruunan kuoriraaste. Vatkaa hetki. Lisää lopuksi jauhoseos pikaisesti sekoittaen.
5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, isoon yli 2 litran rengasvuokaan (omani oli 2,36 litran Nordic Waren Heritage-vuoka). Paista 175 asteessa, keskitasolla, noin tunti (omani oli 65 min ja ihan täydellinen kypsyys). Jos tuli liian iso taikina omaan vuokaasi, paista lopputaikinasta muffinsseja! Ihana kakku, joka onnistuu itselläni aina.