keskiviikko 23. elokuuta 2017

Kunkkupannari ja coleslaw











#kukkakaalitalkoot sai monet ruokabloggarit tarttumaan kauhoihinsa ja hankkimaan kukkakaalit uusimpaan reseptiinsä. Tempauksella on haluttu kiinnittää huomiota siihen epäkohtaan, että polkuhintojen vuoksi tuottajat joutuvat jättämään kukkakaalit peltoihinsa mätänemään -sadonkorjuun kustannukset tekisivät tuotannon kannattamattomaksi. Mennään siis ja ostetaan kukkakaalia, ja kaikkia muitakin hyviä suomalaisia vihanneksia!








Kukkakaali on herkullinen raaka-aine, joka taipuu moneen muotoon. Itse päätin kantaa oman lusikkani soppaan mahdollisimman yksinkertaisella reseptillä: kunkkupannarilla. Ja kunkku on tietysti kukkakaali+kinkku. Kunkkupannari on suolainen pellillinen pannukakkua, jonka tekee herkulliseksi uunissa paahdettu kukkakaali, savukinkkukuutiot ja juustoraaste. 

Yritin kiinnittää huomiota myös aineksien ravintosisältöön ja siihen, että ainekset olisivat meidän jokaisen saatavilla, asui kylässä eli kaupungissa. Kunkkupannarin terveellisyyttä lisää se, että valkoiseen vehnäjauhoon on lisätty puolet grahamjauhoa, rasva on hyvää rypsiöljyä ja täytteenä on herkullista kukkakaalta. Näiden lisäksi taikinaan tulee vain munia, leivinjauhetta, suolaa, pippuria ja homogenoimatonta Juustoportin rasvatonta maitoa. Kinkun voi mainiosti korvata broilerilla tai raejuustolla, jos savukuutiot eivät maistu. Kunkkupannarin ravintosisältö on 127 kcal/100 g. Sopii siis meille laihduttajillekin. Herkullinen iltapala tuli kunkkupannarista, coleslawsta ja vihersalaatista -sitruunavichyä kaveriksi, ja hyvillä mielin unten maille.

Kaupan päälle tulee siis vielä tosi hyvän coleslawn,ihanan kaali-porkkana-sipuli-majoneesisalaatin ohje. Kaloreita coleslawssa on noin 105 kcal/100 g. Lisätään taas tällä viikolla suomalaisten kasvisten syöntiä!










KUNKKUPANNARI
pellillinen 60 cm leveään uuniin


Pannaritaikina:

2 dl vehnäjauhoja (noin 128 g)
2 dl grahamjauhoja (noin 142 g)
2 tl leivinjauhetta (noin 10 g)
1 tl suolaa (noin 6-7 g)
4 isoa kananmunaa (paino kuorineen yht. 264 g)
8 dl rasvatonta maitoa
55 g rypsi- tai auringonkukkaöljyä
0,5 tl mustapippuria

Pannarin pinnalle:

1 pieni kukkakaali (kukinnot noin 400 g)
1 pss Poutun savukuutioita (230 g)
reilu 1,5 dl juustoraastetta, 23% rasvaa (noin 75 g)



1. Tee pannaritaikina sekoittamalla ensin kulhossa vehnäjauhot, grahamjauho, leivinjauhe ja suola keskenään.

2. Mittaa isoon mittakannuun 8 dl maitoa. Riko maidon sekaan neljä isoa kananmunaa ja sekoita vispilällä näitä yhteen. Lisää sekaan mustapippuri. Kaada muna-maitoseos kuivien aineiden sekaan ja sekoita hyvin.

3. Lisää taikinaan viimeiseksi rypsiöljy ja jätä tekeytymään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Taikina ei juurikaan turpoa grahamjauhojen vuoksi, joten taikina jää hyvin juoksevaksi.

3. Säädä tässä välissä uuniin 225 asteen lämpötila ja ota kukkakaalista kukinnot irti. Itse käytin pienen kukkakaalin, jonka kukinnot painoivat noin 400 g. Isommat kukinnot puolitin. Laita kukinnot leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 225 asteisessa uunissa ensin 10 min ja kääntele kukkakaalit toisinpäin, ja paahda vielä toiset 10 min. Anna jäähtyä hetki. Kippaa kukkakaalit leikkuulaudalle, ne ovat vielä kiinteästi koossapysyviä, mutta pehmenneet. Leikkaa kukinnot ohuiksi siivuiksi. 

4. Rypistä leivinpaperi kädessä palloksi ja levitä se taas auki. Laita ruttuinen paperi syvälle leivinpellille, näin paperi mukautuu paremmin syvän pellin kulmien muotoihin. Kaada pannaritaikina paperin päälle.

5. Levitä pienet kukkakaaliviipaleet pannaritaikinan päälle tasaisesti.

6. Seuraavaksi lisää kukkakaalien päälle savukuutiot tasaisesti. 

7. Lopuksi ripottele päälle juustoraaste. Juustoraastetta ei ole kovin paljon. Juusto pitää olla rasvaista, ettei pinta kärvähdä kuumassa uunissa.

8. Paista kunkkupannaria 225 asteessa, uunin toiseksi alimmalla tasolla (jos viisi tasoa uunissa; jos neljä tasoa, mieti oman uunisi paistotehoa ja valitse paistotasoksi alin tai toiseksi alin taso sen mukaan) keskilämmöllä noin 35-40 min. Käännä sen jälkeen uunista virta pois ja anna pannarin levätä jälkilämmössä 15-20 min. Ota pannari uunista ja laita päälle kaksi pyyheliinaa, tai folio ja pyyheliina, ja anna tekeytyä vielä noin puoli tuntia. 

9. Nauti ihanasta kunkkupannarista herkullisen coleslawn ja vihersalaatin kanssa.


Kunkkupannarin ravintosisältö:













COLESLAW ELI KAALISALAATTI MAJONEESIKASTIKKEELLA
noin 2,5 - 3 litraa salaattia



650 g valkokaalta (isosta kaalista kannan reunaan asti leikattu lohko)
290 g porkkanaa (4 melko kookasta)
165 g keltasipulia (1 melko iso)
140 g Kavli aito majoneesi (noin 4 isoa ruokalusikallista)
10 g Turun sinappi, voimakas (punainen)
16 g sitruunanmehu (1 rkl)
1/3 tl mustapippuria
1 tl suolaa
(maun mukaan lisää suolaa ja pippuria)


1. Suikaloi kaalilohko isolla veitsellä niin ohuesti kuin pystyt. Jaa suikaleet vielä lyhyemmiksi pätkiksi, noin neljään osaan. 

2. Kuori 4 porkkanaa, katkaise kannat ja ohut kärki pois. Raasta porkkanat raastinraudan karkeimmalla terällä.

3. Kuori sipuli ja halkaise. Viipaloi sipulinpuolikkaat mahdollisimman ohuksi puolirenkaiksi. Katko viipaleet vielä lyhyemmiksi paloiksi. Laita kaikki kasvissuikaleet isoon 3-4 litran kulhoon.

4. Tee majoneesikastike erillisessä pienessä astiassa: mittaa astiaan majoneesi, sitruunamehu, suola ja mustapippuri sekä sinappi. Sekoittele lusikalla kastikkeeksi. Kaada kastike kasviksien päälle ja ala sekoitella kastiketta kasviksien sekaan. Aluksi voi näyttää siltä, että kastiketta on vähän, mutta huomaat kohta, että suola ja sitruunan happo sekä majoneesi alkavat pehmittää kaalta, ja kastike levittyy tasaisesti kasvissuikaleille. Sekoittele kastike kunnolla kasvisten sekaan niin, että kaikki suikaleet saavat pintaansa vähän herkullista kastiketta. Älä suolaa salaattia liikaa, sillä maku ja suolaisuus tulevat hieman jälkijunassa. Vie salaatti kylmään tekeytymään puoleksi tunniksi ja sekoita salaattia vielä uudelleen. Kaali ja kasvikset pehmenevät ajan kanssa suussa sulavan herkulliseksi yhdessä kastikkeen kanssa. Tämä on kaikkien grilliruokien, ja melkein kaiken muunkin, ykkössalaatti.


Coleslawn ravintosisältö:




Vaiheet:


Suomalaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan! Näitä kannattaa nyt ostaa. Kunkkupannariin tarvitset yhden pienen kukkakaalin.


Mittaa kulhoon vehnäjauho, grahamjauho, leivinjauhe ja suola. Sekoita vähän lusikalla.

Kunkkupannariin käytin Juustoportin pastöroitua, mutta homogenoimatonta maitoa. On hieman vähemmän käsiteltyä kuin moni muu maito. Mittaa maito kannuun, lisää päälle mustapippuri ja riko munat kannuun maidon sekaan. Sekoittele munat vispilällä maidon sekaan.

Pannaritaikinaan tulee paahdetun kukkakaalin lisäksi savukuutioita pussi ja vähän rasvaista juustoraastetta.

Kaada jauhoseoksen sekaan muna-maitoseos ja sekoita. Lisää viimeisenä rypsiöljy ja sekoita hyvin. Jätä pannaritaikina tekeentymään puoleksi tunniksi. Tällä välin voi napata uunin 225 asteeseen ja alkaa käsitellä kukkakaalia.

Erottele yhden pienen kukkakaalin kukinnot ja jaa suurimmat kahtia. Laita kukkakaalit leivinpaperin päälle uunipellille, ei tarvita rasvaa tai mausteita. Paahda 225 asteisessa uunissa keskitasolla ensin 10 min ja sen jälkeen kääntele lusikalla tai pihdeillä kukkakaalit toisinpäin, ja paahda vielä toiset 10 min. 

Kaalit ovat pehmenneet, mutta niissä on vielä napakkuutta. Viipaloi kaalit ohuiksi viipaleiksi.

Tällaisiksi itse viipaloin lämpimät kukkakaalin kukinnot.

Rytistä leivinpaperi käsissäsi palloksi ja suorista jälleen. Laita paperi korkeareunaiselle uunipellille. Rytistäminen auttaa paperia asettumaan paremmin uunipellin muotojen mukaan.

Levitä pannukakkutaikina uunipellille. Taikina on ohutta, mutta 4 kananmunaa saa pannukakusta kyllä muhevan.

Levitä pannukakun päälle viipaloidut kukkakaalit.

Ripottele savukinkkukuutiot kukkakaalien päälle tasaisesti.

Viimeiseksi päälle lisätään pieni määrä rasvaista juustoraastetta, isona raasteena. Paista kunkkupannaria 225 asteessa, toiseksi alimmalla tasolla ja keskilämmöllä, noin 35-40 min. Käännä virta pois ja jätä pannari uunin jälkilämpöön vielä 15-20 min.

Herkullisen näköinen kunkkupannari uunista ulos.

Jätä pannari kahden liinan alle tekeentymään vielä 20-30 minuutiksi.

Pehmeää ja tuoksuu herkulliselle!


Ai että, kun oli herkullista.

Kukkakaalitäyte käy suolaiseen pannukakkuun erinomaisesti.


Sillävälin, kun pannukakku tekeentyy liinojen alla, ehtii valmistaa helpon herkkusalaatin. Coleslaw on meidän perheen ykkösherkku salaattien joukossa ja valmistus on helppoa.


Coleslawn kasvikset.

Coleslawn majoneesikastikkeen aineksia: majoneesi, sitruunamehu, sinappi, suola ja mustapippuri.

Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja katko suikaleet lyhyehköiksi paloiksi.

Raasta porkkanat karkeimmalla terällä.

Leikkaa sipuli ohuiksi puolikuiksi ja leikkaa puolikuut pienemmiksi.

Kasaa kasvikset isoon kulhoon, tämä on kolmen litran kulho ja saa olla isompi.

Sekoita salaatin kastikkeen ainekset lusikalla pienessä kulhossa.

Kaada salaatinkastike kasvissuikaleiden päälle ja sekoita varovaisesti ja huolellisesti niin, että kaikki kasvikset saavat kastikekerroksen päällensä. Kastikemäärä voi tuntua pieneltä isoon kasvismäärään nähden, mutta kun sekoittelee, niin huomaa, että se riittää vallan mainiosti.

Valmis! Nyt kippo ja salaatti kylmään puoleksi tunniksi tekeytymään. Salaatti pehmenee ihanasti ja saa hyvän suolaisen ja happoisen majoneesin maun.

Tämä salaatti on monen lempisalaatti, meidän ainakin.

Herkulliset yhdessä.

sunnuntai 13. elokuuta 2017

Kolmen sipulin sitruunainen kesäkurpitsakeitto







Ehdimme kesälomalla kipaista pienen kierroksen Pohjois-Norjan ja Lofoottien kauniissa maisemissa. Kuuden päivän lomareissulla sallin dieettiini myönnytyksiä, esimerkiksi muutaman jäätelön, muutaman kahvipullan ja vähän sokerittomia karkkeja. Muutama grilliruoka-annoskin tuli poikkeuksellisesti syötyä. 

Meillä oli vain viikko lomaa jäljellä, joten matka oli lähinnä asuntovaunun kanssa kiertoajelua Ruotsin kautta (tietöiden takia) Kaaresuvantoon ja käsivartta myöten Norjaan. Skibotnista lähdettiin etelään, kohti Lofootteja. Muutamia päiviä Lofoottien kauniissa maisemissa, Henninsværin jylhissä maisemissa, Saltstraumenilla ja Saltdalenin kauniissa ympäristössä. Lopuksi ajelimme Junkerdalenin komeasta rotkolaaksosta Ruotsin Arjeplogiin ja Arvidsjaurin kautta kohti Pohjanmaata. Kuuden päivän reissulla ajettiin noin 3400 km.

Kauniita maisemia: Henninsvær, Digermulen ja jossain Skibotn-Narvik välillä olevia kumpareita.

Narvikin uusi valmisteilla oleva silta, Gullesfjordbotnin leirintäalue, hyvä opas Norjan reissaajille (ilmainen, saa turistinfoista ja NAF:n leirintäalueilta; sisältää myös kaikki tietullit ja niiden maksut!), Henningsværin jyhkeä massiivi.

Matkalaiset :)

Junkerdalin rotkolaaksoa ja Ruotsin rajan lähellä oleva viehättävä vuohitila, jonka kahvilassa nautittiin norjalaista täytettyä ohutleipää. Leipä oli täytetty lämpimällä ja makealla ruskealla juustolla, voilla ja creme fraichella. Ei ihan laihduttajan ruokaa, mutta laitettiin lettu puoliksi isännän kanssa :)

Norjalaisia juustoja, isännälle tietysti makkaraa ja kaamealle haisevaa kuivattua kalaa.


Täytetty ohutleipä (se puolikas...), norjalaisia kookospullia, hyvää leipää (ja ihan itse siivutettu norjalaisen kaupan siivutuskoneella) ja Annen heikkous, salmiakit (sokerittomana sentään).

Ihanaa Kursulaisen leipää (leivotaan Sallassa), ruotsalaisten hot dog Jättejänkare, ihana Diplom is -pehmis ja Ropinsalmen Ropin Pirtin kuuluisat munkkikahvit.



Talousvaaka oli reissussa mukana, joten tiesin suurinpiirtein mitä söin ja kuinka paljon. Henkilövaa'an jätin sentään kotiin, vaikka kylläkin kutkutteli myös sen sieppaaminen kainaloon. 

Reissun jälkeen oli vähän syyllinen olo, kun kapusin puntarille viikon tauon jälkeen. Vaan puntari oli armollinen: paino oli pysynyt ennallaan! Ja nyt, kun viikko on oltu taas kotona, paino lähti kovaan laskuun: -36 kilon painonpudotusta vaaka osoitteli tänä aamuna. Oli mukavaa palata taas omalle ruokavaliolle, joka tuntuu hyvälle. Painon pudottaminen vaatii tosi paljon, kun elää kokonaan ilman kilpirauhasta.

Kotona kävin aamulla keräämässä laihduttajan herkkukorin oman kasvimaan ja kasvihuoneen antimista.

Herkkukori oman maan anneista. Kesä on ihanaa aikaa -laihduttajallekin.

Kesäkurpitsaa tulee tänä vuonna paljon, samoin sipuleita mehevine varsineen. Kasvihuoneesta tulee tauotta isoja, vihreitä paprikoita, tulisia vihreitä ja punaisia chilejä, valtavia kurkkuja ja pikkuruisia oransseja ja keltaisia tomaatteja. Yrttejä on joka kulmauksessa: korianteria on tuuheat pusikot, tilliä, persiljaa, timjamia, oreganoa, lipstikkaa, salviaa...

Yhteishyvän Ruoka-lehdestä löysin kivoja kasvisruokaohjeita, joista kesäkurpitsan ja kookosmaidon yhdistelmä päätyi omaan keittiööni. Tein oman versioni sosekeitosta, jonka ristin Kolmen sipulin sitruunaiseksi kesäkurpitsakeitoksi. Tästä keitosta tuli välittömästi tämän kesän suosikkikeitto, sillä jo sen ajatteleminenkin saa suun vettymään: muikean sitruunainen maku, kookosmaito tuo ihanan kermaisuuden ja samettisuuden, sipulit ja itäiset mausteet tuovat mukavaa potkua keittoon -ja se salainen ainesosa -valkosipulin kukkavarret...

Valkosipulin kukkavarsia


Sisareltani sain isot kasat valkosipulin kukkavarsia, kun hän leikkeli niitä valkosipuliviljelmältään. Ensimmäinen reteä haukkaus sai suun tuleen, varrethan oli täyttä dynamiittiä! Kuin chilin ja valkosipulin petollinen yhdistelmä :) Näitä kukkavarsia olenkin nyt hyödyntänyt kaikissa keittoruoissa.

Kolmen sipulin sitruunainen kesäkurpitsakeitto on äärettömän helppo tehdä: kasvikset palotaan isoon viiden litran pataan, vettä ja mausteet päälle, keitetään vartti, ongitaan laakerinlehdet pois keitosta (ettei käy niin kuin minulle eka kerralla, että soseutin nekin...huonolla menestyksellä), lisätään kookosmaito ja soseutetaan, pieni kuumennus ja keitto tarjolle keitetyn kananmunan tai raejuuston kanssa. Ja ihan parasta -keitossa on vain 66 kcal/ 100 g. Jos ei tarvitse keittoa ihan näin paljoa, voi reseptin puolittaa. Itse tykkään, että kevyttä keittoa on aina kylmiössä odottamassa - ei tule turhia sortumisia välipaloihin.






KOLMEN SIPULIN SITRUUNAINEN KESÄKURPITSAKEITTO
(yli 4 litraa keittoa)

n. 1600-1700 g kesäkurpitsaa 
2 sipulia varsineen (silputaan kaikki vihreät varretkin mukaan), yht. 335 g varsineen
75 g valkosipulin kukkavarsia (pieneksi silputtuna), voi korvata 1 kok. chili + 5-6 valkosipulin keskikok. kynttä
10-12 dl vettä (itse laitoin 12 dl)
4 laakerinlehteä
2 kpl kasvisliemikuutioita
0.5 tl mustapippurirouhe
1 tl juustokumina
3 tl aromisuola
3 tl curry
1 tl kurkuma
2 rkl rypsiöljy
1 sitruunan mehu + 1 rkl mehua lisää

2 tlk (800 ml) Santa Maria Organic Coconut milk

1. Kuori ja kuutioi kesäkurpitsat pieniksi paloiksi. Itselläni oli oman maan kasvatteja, joissa oli pehmeä kuori, joten jätin kuoret osittain. Huuhdo ja pilko sipulit. Käytin kaksi keskikokoista oman maan sipulia ja silppusin myös paksut ja tuuheat sipulinvarret mukaan. Jos käyttää sipuli+ruohosipuli -yhdistelmää, niin sipulia saa olla noin 200 g ja ruohosipulia 135 g. Lopuksi pilkoin ihania, Sari-sisarelta saatuja, valkosipulin kukkavarsia runsaasti mukaan, noin 72-75 g. Varret on täyttä dynamiittiä, joten ellei satu viljelemään valkosipulia, tämän ainesosan voi korvata yhdellä chilillä ja 5-6 valkosipulin kynnellä. Tai voi vaan lisätä sipulia lisää.

2. Laita isoon 5 litran kattilaan vesi, pilkotut kesäkurpitsat ja sipulit, silputut sipulinvarret ja pieneksi hakatut valkosipulin kukkavarret (tai silputtu chili ja valkosipuli). Lisää murennetut kasvisliemikuutiot, mausteet ja öljy sekä sitruunanmehu -jota saa olla runsaasti (minulla oli hyvin mehukas sitruuna!).

3. Keitä seosta kannen alla noin 15 min, kunnes ainekset pehmenneet. Poista laakerinlehdet. 

4. Lisää 2 tölkkiä kookosmaitoa, Santa Marian Organic Coconut milk tai extra smooth coconut milk olivat hyviä. 

5. Soseutetaan sauvasekoittimella. Kuumenna keitto uudelleen. Maista maut, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Omaan suuhuni keitosta tuli just täydellinen: sitruunainen, mausteinen, kermainen ja vähäkalorinen! Tästä tuli tämän kesän lempikeittoni - ja puoliso oli samaa mieltä.

6. Tarjoa keitto keitetyn kananmunan tai raejuuston kanssa. 

Vaiheet:


Keiton aineksia: kesäkurpitsaa, sitruunamehua, sipulia, sipulin varsia, valkosipulin kukkavarsia, laakeria, kurkumaa, juustokuminaa, curry, pippuri, aromisuola, öljy, kasvisliemi, kookosmaito, vesi. Tuon kookosmaidon korvasin kyllä myöhemmin Santa Marian kookosmaidolla, oli paljon parempaa.

Tämä kookosmaito oli hyvää, samoin Santa Marian extra smooth coconut milk.


Kesäkurpitsat sai pilkkoa aika pieniksi. Jos kuoret on kovat, kannattaa kesäkurpitsat kuoria. Oman maan kasvatit olivat tuoreita ja kuori oli ihan pehmeä, joten annoin kuorien olla.

Pilko kattilaan kesäkurpitsan lisäksi sipulit, sipulien varret ja valkosipulien kukkavarret. Kukkavarret voi korvata chilin ja valkosipulin yhdistelmällä, tai vaan lisätä sipulia vähän enemmän mukaan. Vesi ja mausteet sekaan.

Keitä seosta kannen alla noin 15 min, että kaikki on pehmeää. Nouki laakerilehdet seasta pois.

Lisää kookosmaito sekaan.

Soseuta sauvasekoittimella sileäksi ja maista maut. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Maun pitäisi olla raikkaan sitruunainen ja mausteinen.

Aivan käsittämättömän herkullinen kesäruoka. Lisää ravintoarvoa keittoon saa lisäämällä lautaselle esim. keitetyn kananmunan tai raejuustoa. Täysin kasvisruokaa syövät voivat paahtaa keiton päälle siemenlisäkkeen ja pikkelöidä kesäkurpitsaa.



Herkullinen keittoruoka!

Kolmen sipulin sitruunaisen kesäkurpitsakeiton ravintosisältö.