Tänä kesänä kokeilin kasvimaallani ensimmäistä kertaa lehtikaalin kasvatusta. Sain sisareltani viisi lehtikaalin tainta ja istutin ne kohopenkkiin, suojakankaan keskelle leikattuihin reikiin. Yhden pikkutaimen ötökät popsivat, koska en käyttänyt mitään torjunta-aineita, mutta muista taimista kasvoi upeat kähärälehtiset puskat. Ja satoa riittää vielä pitkään.
Suojakankaan sisällä ensimmäiset lehtikaalin taimet ja vähän kasvimaan perimmäistä nurkkausta. |
Lehtikaali sisältää paljon rautaa ja C-vitamiinia, ja se sopii erityisen hyvin keittoihin ja muhennoksiin. Salaateissa, ja sisareni tyyliin, smoothien sisään surautettuna, voimakkaanmakuisen lehtivihanneksen saa maistumaan ennakkoluuloisimmallekin syöjälle. Lehtikaali on siitä kiitollinen lehtivihannes, että se pysyy lumen allakin syömäkelpoisena - vihreänä ja napakkana.
Meillä se lempiruoka lehtikaalista on, yhä ja edelleen, lehtikaali-pinaattikeitto. Kaikki keittoa maistaneet ovat ihastuneet siihen ja meille siitä on tullut syksyn lempiruoka. Keitto on herkullista nyhtöpossun kaverina tai keitettyjen broilerin rintafilesiivujen kera. Ellei välitä lihasta, voi keittoa höystää raejuustolla tai keitettyjen kananmunien lohkoilla.
noin 2,75 - 3 litraa keittoa
2 litraa vettä
2 kanaliemikuutiota + 1 kasvisliemikuutio
2 laakerinlehteä
1,5 tl valkosipulijauhetta
1 tl tuoretta timjamia (kuivattu timjami käy hyvin - hieman vähemmän vain)
1 tl tuoretta timjamia (kuivattu timjami käy hyvin - hieman vähemmän vain)
reilu loraus sitruunamehua (tai loraus omenaviinietikkaa)
currya, mustapippuria
1 litra tuoreita pinaatinlehtiä
2 suurta lehtikaalin lehteä silputtuna (ilman keskiruotia)
1 dl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa (laktoositon vispikermakin käy)
2 dl kevytkermaa
1. Kiehauta vesi, liemikuutiot ja mausteet. Anna kiehua hetki ja ota laakerinlehdet pois liemestä.
2. Lisää kiehuvaan liemeen pinaatinlehdet ja pieneksi silputut lehtikaalin lehdet. Anna lehtien kiehua 20 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Maista tarvitaanko lisämakua, jos tarvitaan, lisää currya ja suolaa, myös sipulijauhe käy.
3. Sekoita pienessä kulhossa kylmät kermat ja vehnäjauho vispilällä sekaisin. Lisää seos soseutetun keiton sekaan ja anna kiehua noin 10 min keskilämmöllä, että vehnäjauhot kypsyvät. Sekoittele seosta vispilällä kiehumisen aikana.
4. Maista maut ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Anna makujen tasaantua miedolla lämmöllä. Tarjoa keitto nyhtöpossusuikaleiden tai revityn, keitetyn broilerinlihan kanssa. Keitto on hyvää myös kananmunalohkojen tai raejuuston kanssa.
NYHTÖPOSSU ELI UUNISSA PITKÄÄN HAUDUTETTU POSSUNLIHA
3 kg possun rasvaista uunilihaa (etuselkä)
6-7 tl suolaa
mustapippuria
1. Suolaa possunliha reilusti joka puolelta ja jauha mustapippuria pinnalle. Liha voi olla useampanakin palana, mutta läskiä pitää olla reilu kerros pinnassa. Ei kannata säikähtää lihan määrää, sillä uunista tullessaan lihan rasvasta on suurin osa sulanut, ja liha kutistuu lähes puoleen.
2. Laita liha kannelliseen uunipataan, rasvakerros ylöspäin, ja anna hautua 150 asteessa noin 6-7 tuntia, kunnes liha on ylikypsää ja hajoaa palasiksi. Itse käytän Hackmannin valurautaista, kannellista uunipataa, joka onkin aivan verraton.
Valurautapadat täytyy muistaa tyhjätä heti uunista tulon jälkeen, eikä siinä saa säilyttää ruokaa (mikä monilta unohtuu). Valurautapata pestään heti kuumalla vedellä ja tiskiharjalla, mielellään ei pesuaineilla, ja kuivataan huolellisesti. Itse sipaisen vielä ohuelti rypsiöljyä padan sisään ja kannen sisäpuolelle, laitan pari palaa talouspaperia padan sisään ja laitan padan pahvilaatikossa kaappiin. Oikein käsiteltynä valurautapata on lähes ikuinen.
Valurautapadat täytyy muistaa tyhjätä heti uunista tulon jälkeen, eikä siinä saa säilyttää ruokaa (mikä monilta unohtuu). Valurautapata pestään heti kuumalla vedellä ja tiskiharjalla, mielellään ei pesuaineilla, ja kuivataan huolellisesti. Itse sipaisen vielä ohuelti rypsiöljyä padan sisään ja kannen sisäpuolelle, laitan pari palaa talouspaperia padan sisään ja laitan padan pahvilaatikossa kaappiin. Oikein käsiteltynä valurautapata on lähes ikuinen.
Vaiheet lehtikaali-pinaattikeitolle:
2. Kiehauta vesi, liemikuutiot ja mausteet. Ota laakerinlehdet pois. Lisää sekaan pinaatinlehdet ja lehtikaalisilppu. Keitä noin 20 min. |
5. Kaada jauhosuurusseos keiton sekaan ja vatkaa hetki. Kiehauta ja anna kiehua keskilämmöllä noin 10 min, että vehnäjauhot kypsyvät ja keitto sakeutuu hieman. |
6. Maista maut ja lisää tarvittaessa suolaa, curryä, mustapippuria. Jos lisäät mausteita, anna vielä hetki kiehua. Keitto saa jäädä ohuehkoksi, sillä jäähtyessään se kuitenkin sakeutuu. |
8. Voin lämpimästi suositella tätä ihanaa keittoa kaikille. Meillä tämä keitto kuuluu suosikkikeittojen top 10:een. |