torstai 29. tammikuuta 2015

Jauhemaksapihvit



Jauhemaksapihvit jakavat varmasti mielipiteitä. Meillä näitä on totuttu syömään lapsuudesta asti, ja niistä pidetään kovasti. Itse teen jauhemaksapihvit aina jokseenkin samalla perinteisten jauhemaksapihvien ohjeella, joka on peruja nuoruusajoilta. Ohje on helppo muistaa: jauhettua naudan maksaa ja raakaa perunaa raastettuna yhtä paljon, puolet tästä määrästä sipulisilppua, isoon taikinaan kaksi kananmunaa ja pieneen taikinaan yksi, mausteiksi suolaa, valkopippuria, mustapippuria ja meiramia. Isoja pihvejä paistelen 3-4 minuuttia ensimmäiseltä puolelta ja käännettyä pihviä minuutin vähemmän. Yleensä vielä porrastan paistolämpötilaa siten, että paistan ensin täydellä teholla minuutin ja lasken yhdellä pykälällä paistolämpötilaa minuutin välein. Toimii ainakin induktioliedellä hyvin.

Jauhemaksapihvien kanssa tarjotaan kermakastiketta, joka tehdään viimeisen pihvienpaistoerän paistoliemeen ja purkilliseen kermaa, sekä tietysti perunoita, puolukkaa ja porkkanaraastetta. Ohjeen voi aivan hyvin puolittaa, jos haluaa tehdä pienemmän määrän pihvejä. Meillä pihvejä tehdään aina iso satsi kerralla, sillä pihvit löytävät usein tiensä leivän päälle, tai häviävät kylmiöstä muuten vaan parin illan aikana. 




JAUHEMAKSAPIHVIT
18 kpl isoja pihvejä

600 g raakaa raastettua perunaa
noin 300 g raakaa sipulia silputtuna (itse laitoin 1 ison ja 2 keskikokoista = 350 g)
2 isoa kananmunaa
3 tl meiramia
vajaa 2,5 tl suolaa (tasaisia teelusikallisia)
valkopippuria ja mustapippuria (laitoin aika reilusti)
600 g jauhettua naudan maksaa

Paistamiseen rypsiöljyä ja voita

Kermakastike pihveille:
maksapihvien paistorasvaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
suolaa, mustapippuria
(meiramia)

1. Raasta raa'at perunat. Itselläni 600 grammaan kului 12 pientä kuorittua perunaa, joista puolet raastoin raastinraudan hienolla terällä ja puolet karkeimmalla terällä - näin taikina ei mene liian vetiseksi. Valuta raasteista ylimääräistä nestettä pois. Laita raaste isoon kulhoon.

2. Kuori ja silppua sipulit melko pieniksi palasiksi. Lisää kulhoon perunaraasteen sekaan.

3. Lisää kulhoon munat ja mausteet. Sekoita.

4. Lisää viimeiseksi jauhettu naudanmaksa. Sekoita ainekset kunnolla sekaisin. 

5. Laita paistinpannulle pari teelusikallista rypsiöljyä ja reilusti voita. Anna lieden olla täysillä. Ota suurehkolla kauhalla taikinaa puoli kauhallista ja kaada paistinpannulle melko paksuiksi pihveiksi. Tasoita vähän pintaa lastalla, mutta älä litistä. Itse annan pihvien paistua rauhassa, en koske enkä liikuttele niitä mitenkään, mutta lasken minuutin välein lämpötilaa matalammaksi. Isoilla pihveillä paistoaika on noin 3-4 min ensimmäiselle puolelle ja minuutin vähemmän toiselle puolelle. 

6. Lisää jokaisen paistoerän alussa pannulle pari teelusikallista rypsiöljyä ja reilusti voita. Paista kaikki pihvit. Näin isosta taikinasta saa 18 kpl isoja jauhemaksapihvejä. 

7. Kermakastiketta varten: jätä viimeisen paistoerän paistorasvat pannulle ja kaada sekaan 2 dl kuohu- tai vispikermaa. Lisää suolaa ja pippuria, anna kiehahtaa ja saeta. Tarjoa jauhemaksapihvit perunoiden, kermakastikkeen, puolukoiden ja porkkanaraasteen kera.

Vaiheet:



1. Muistisääntö: yhtä paljon perunaa kuin jauhettua maksaakin eli tässä tapauksessa 600 g (12 pientä perunaa).

2. Raasta puolet perunoista karkealla raastinterällä ja puolet hienolla raastinterällä. Kaada ylimääräisiä nesteitä pois. Laita raaste isoon kulhoon.


3. Sipulia tarvitaan noin puolet perunan määrästä, 300-350 g (ei ole niin tarkkaa...). Silppua raaka sipuli melko pieniksi palasiksi. Lisää perunaraasteen sekaan.

3. Lisää kananmunat ja mausteet. Sekoita hyvin.

4. Lisää viimeisenä jauhettu naudanmaksa. Maksaa on yhtä paljon kuin perunaa. Sekoita ainekset hyvin.

5. Valmista jauhemaksapihvien taikinaa. Ja minä maistoin tätä raakana...suolaa oli sopivasti :)

6. Laita pannulle 2 tl rypsiöljyä ja reilusti voita, liesi täysille aluksi. 

7. Paista 3-4 pihviä kerralla. Kolme pihviä paistuu noin 3 min per puoli, neljään pihviin voi lisätä minuutin (ainakin ensimmäisen puolen paistoon). Anna paksujen pihvien paistua rauhassa, älä liikuttele niitä tai litistele. Laske lämpötilaa ensimmäisen minuutin jälkeen.

8. Käännä pihvit 3-4 min kuluttua. Paista noin 3 min toiselta puolelta.


9. Pihvikasa kasvaa houkuttelevasti. Ensimmäisen pihvin maistelin paistojen välissä, ja oli niin hyvää.


10. Nämä ovat meidän perheessämme herkkua.

11. Kermakastike tehtiin viimeisen paistoerän paistorasvan sekaan. Kuumalle pannulle kaadettiin 2 dl kermaa sekä mausteeksi suolaa ja pippuria, kiehautus ja hetki kuplimista pannulla. 

12. Meillä jauhemaksapihvit tarjoiltiin perunoiden, kermakastikkeen, puolukoiden ja porkkanaraasteen kera.



tiistai 27. tammikuuta 2015

Lohipyörykät uunissa









Viikonloppuna nautittiin kalaruoasta. TV:ssä pyöri uusintana Siken ruokaohjelma, jossa tehtiin lohi-tillipalleroita, joiden valmistustapa näytti kivalta. Lohifile laitettiin kiehautettuun, maustetuun veteen (porkkanaa, sipulia, tilliä, suolaa ja valkopippuria) ja annettiin kypsyä liemessä, sammutetulla liedellä, parikymmentä minuuttia. Melko kypsä lohifile rikottiin lohipyörykkämassaan yhdessä keitetyn perunan, tillisilpun, ketsupin, piparjuuritahnan, sitruunamehun ja mausteiden kanssa. Taikinasta muotoiltiin hyvin pehmeitä lohipullia, jotka pyöräytettiin korppujauhossa ja paistettiin uunissa.

Ensimmäinen mielipide lohipyöryköistä oli, että hyvin miedon makuisia ja pehmeitä. Ihan hyviä ne silti olivat, mutta jotenkin tuntui, että makua ja rakennetta olisi voinut olla enemmän. Vietettyään yön kylmiössä lohipullat olivat muuttuneet täysin: rakenne oli tiivistynyt ja maku oli todella hyvä. Kylminä maistuivat paljon paremmille kuin lämpiminä, niitä olisi voinut syödä vaikka kuinka paljon...

Pyörykät ovat munattomia, maidottomia ja gluteenittomia, sillä itse taikinassa ei ole korppujauhoja eikä myöskään kananmunaa tai maitotuotteita. Pinnan korppujauhot voi korvata gluteenittomilla korppujauhoilla tai gluteenittomilla leivänmuruilla. Lohipyörykät kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, antaa maun ja rakenteen tekeytyä, ja pistellä vasta seuraavana päivänä palleroiset parempiin suihin. 






LOHIPYÖRYKÄT UUNISSA
isoja pyöryköitä noin 25-30 kpl, gluteeniton, munaton, maidoton

500-600 g lohifilettä
3 keitettyä perunaa (noin 200-225g) haarukalla hienonnettuna
3-4 rkl tuoretta tilliä silputtuna
3-4 rkl ketsuppia
1 kukkura rkl piparjuuritahnaa
2 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Palleroiden pyörittelyyn:
4-5 rkl (gluteenittomia) korppujauhoja tai gluteenittomia leivänmuruja

Lohifileen keitinliemi:

1 litra kylmää vettä
2 kuorittua porkkanaa isoina paloina
1,5 isoa sipulia isoina lohkoina
1 kukkura rkl tillijauhetta
10 kokonaista valkopippuria
1 laakerilehti
suolaa

1. Laita lohifileen keitinliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää lohifile kiehuvaan liemeen ja anna kiehahtaa. Sammuta liesi, siirrä kattila sivuun, ja laita kansi kattilan päälle. Anna lohen kypsyä jäähtyvässä liemessä parikymmentä minuuttia - puoli tuntia. Omassa lohessani oli nahka päällä, joten annoin fileen olla nahkapuoli ylöspäin ja kiehua liemessä viitisen minuuttia (kattilan kansi kiinni) ja kuorin nahkan haarukalla pois. Sitten annoin lohen kypsyä liemessä liesi sammutettuna. 

2. Ota iso lautanen ja hienonna lautasella keitetyt perunat. Silppua sekaan tilli, lisää ketsuppi, piparjuuritahna, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita. Murra lohifilee pieniksi palasiksi seokseen mukaan ja sekoita ainekset hyvin. Maista maut, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

3. Laita syvälle lautaselle korppujauhoja. Muotoile lohitaikinasta kookkaita palleroita. Pyörittele pallerot korppujauhoissa ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.

4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15-20 min. Itse pidin tuon 20 min, sillä pyörykät olivat isoja. Pyöryköiden rakenne on pehmeä ja lämpiminä ovat hyvin miedon makuisia. Rakenne kuitenkin muuttuu, jos maltat antaa pyöryköiden levätä jääkaapissa yön yli: rakenne jämäköityy ja maut tiivistyvät herkulliseksi.

Vaiheet:


1. Kiehauta lohen kypsennysliemi.

2. Reilut 600 g lohta.


3. Laita lohifilepala kiehuvaan liemeen. Kansi päälle. Anna kiehua 5 min, sammuta liesi ja siirrä kattila sivuun. Anna lohen kypsyä 20-25 min jäähtyvässä liemessä.



4. Nosta lohifilepala reikäkauhalla lautaselle jäähtymään hetkeksi.

5. Hienonna keitetyt perunat haarukalla.


6. Lisää sekaan silputtu tilli, suolaa, pippuria ja ketsuppia.

7. Tällaista piparjuuritahnaa löytyi...

8. Lisää sitruunamehu ja piparjuuritahna (piparjuuritahnaa lusikassa). Sekoittele.

9. Murra käsin kypsähkö lohi muuhun seokseen.

10. Sekoita kaikki ainekset hyvin ja muotoile kostutetuin käsin kookkaita lohipyöryköitä.

11. Laita (gluteenittomat) korppujauhot/leivänmurut syvälle lautaselle ja pyörittele lohipyörykät murusissa.

12. Laita lohipyörykät leivinpaperin päälle uunipellille. Todella isoja lohipyöryköitä tulee noin 25-30 kpl.

13. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 15-20 min isoja pyöryköitä, pienet pyörykät kypsyvät noin 10 minuutissa. 

14. Lämpiminä lohipyörykät ovat pehmeitä ja hyvin miedon makuisia. Seuraavana päivänä makua on huomattavan paljon enemmän ja rakenne kohdallaan. Todella herkullisia kylmänä, sopisivat hienosti esim. noutopöytään.

lauantai 24. tammikuuta 2015

3D-tulostusta kotikäyttöön



Di-di-di-di-dyy-dyy-di-di-di-di-dyy-dyy...yksitoikkoinen vaimea jumputus on kaikunut työhuoneen lattialta joulusta asti. Ostin puolisolleni joululahjaksi 3D-tulostimen. Kun on yli 30 vuotta ostanut samalle miehelle lahjoja, alkaa uudet ja mielenkiintoiset lahjaideat olla todella vähissä. Se on aina selvää, että jotain tekniikkaa lahjan pitää olla, ja joulunpyhät pitää saada koota ja testata jotain uutta vermetta. Joulu ei olisi muutoin joulu Koiviston perheessä.

Tulostin piti koota itse, laite saapui aivan atomeina, ja sillä pidettiinkin mies poissa pahanteosta joulunpyhinä. Syynä oli myös laadukkaalle laitteelle paljon edullisempi hinta. Vehje oli niin uutta mallia, että se saapui maahantuojallekin vasta joulukuulla - ihan sai jännittää ehtiikö laite tulla jouluksi ollenkaan.  Laite oli kahdella tulostuspäällä tulostava; kahden tulostuspään etuna on se, että samaan kappaleeseen voi tulostaa kahta erilaista lankaa. 

Tulostuslankana käytämme ensisijaisesti PLA-lankaa, joka on maissipohjaista, biohajoavaa lankaa: helppoa tulostaa, ja todella luja ja kestävä lopputulos. Toisena lankana ovat ABS-langat, jotka ovat huomattavasti hankalampia tulostettavia ja vaativat tulostuslämpötilojen tarkempaa säätämistä. Koska tulostimessa on kaksi tulostuspäätä, toista lankaa voi käyttää tukirakenteena vaikeammissa muodoissa ja tukilangan voi liuottaa myöhemmin pois. Tällaisia tukilankoja löytyy esim. veteen liukenevana. Tässä vaiheessa aloin ymmärtää, että tästähän voisi olla iloa minullekin. Mitä kaikkea kivaa tällä voisikaan tulostaa keittiöön?

Joulunpyhinä perheen kaksi insinööriä kokosivat tulostinta puolitoista vuorokautta: siinä jäi joulukinkut syömättä ja joulukaljat juomatta, kun oli niin mielenkiintoista hommaa. Normaalisti miehet purkavat uuden laitteen heti ja katsovat mitä se on syönyt. Tällä kertaa sen vaiheen sai jättää välistä pois. Joululahja oli ilmeisen onnistunut, sillä miehen facebook-päivityksessä oli tulostimen kuva ja kommenttina, että "Kyllä nainen tietää, mitä mies tarvitsee :)".


Laitteen tulostusalusta. Tässä mallissa on kaksi tulostuspäätä eli voi tulostaa kahdella erilaisella langalla samaan kappaleeseen.

Laite edestä. 

Meidän tulostimessamme käytetään ensisijaisesti biohajoavia maissipohjaisia PLA-lankoja. Viimeisimpänä ostona on Puolasta tilattuja erikoislankoja: 80% puuta sisältävää puulankaa, PVA-lankaa (liukenee veteen), kumilankaa, lasinnäköistä läpinäkyvää PET-lankaa (rasitusta kestävää, vahvaa ja jäykkää). Lankoja on saatavilla myös messinki-, kupari-, ruostumaton teräs -yms. seoksina, jotka näyttävät alkuperäiseltä metallilta.


Emännän ensimmäinen toive oli saada Moccamasterin tuplakahvimittaa vastaava kahvimitta, kun isäntä rusikoi sen alkuperäisen aina halki. Isäntä piirsi CAD:lla kuvan alkuperäisestä mitasta ja tulosti parissa minuutissa ensimmäisen kappaleen. Tämä mitta tuskin halkeaa, on niin tukevaa tekoa. Pyöreä on kuulemma uusi vihkisormus... pyysin kyllä sydänkoristeluja seuraavaan :)

Toinen toiveeni oli saada spiraalileikkuri. Pari minuuttia ja pari metriä muovilankaa, ja leikkuri oli valmis. Ja toimii. 
Lähikuvaa spiraalileikkurista. Malli löytyi www.yeggi.com -sivustolta. Aina ei tarvitse itse osata piirtää mallia tulostettavasta kappaleesta, vaan niitä löytyy jo valmiina netistä. Ja nämä ovat ihan näitä ensimmäisiä tekeleitä, harjoittelemalla lopputulos on parantunut koko ajan.

Keittiöön tuli vielä jouluenkeli-piparimuotti. Seuraavaksi tulossa on morsian- ja sulhanen-piparimuotit, lammasmuotti, koiramuotti ym. 3D-tulostuksellahan on aivan rajattomat mahdollisuudet myös keittiössä :)


Isännän ystävä pyysi aseen tukkiin patruunasäilytystä muutamalle patruunalle. Tässä prototyyppi pidikkeestä. 

Lopullinen versio oli musta kuten asekin, ja patruunanpidike ruuvattiin tukkiin.


Keittiön apuväline tämäkin: iPadille teline, että saa katsella reseptejä leipoessaan, edestä...

...takaa...

Emännän iPhonekin sai telineen ja yksi kahvimitta lisää. Kokeiluja erilaisilla materiaaleilla.

Tässä oli jokin kuulalaakeriyritys meneillään, mutta tämä ei mennyt kuin Strömsössä...

Pilalle menneitä tekeleitä: isossa "kuulalaakerissa" helmet jäi kiinni. Pienessä laakerissa kuulat pyörii, mutta kuulista tuli huttua... GoPro-kameran linssinsuojan protokin meni vähän sinnepäin...tekemällä oppii :)


Sekalaisia prototyyppejä siipimutterista korkkeihin ja suppiloista GoPro-pidikkeisiin.

Poika halusi GoPro-kameraansa mustat muovikehykset  ja linssinsuojan toiseen kehykseen - ja tällaiset tekaisi kotona käydessään.