Jauhemaksapihvit jakavat varmasti mielipiteitä. Meillä näitä on totuttu syömään lapsuudesta asti, ja niistä pidetään kovasti. Itse teen jauhemaksapihvit aina jokseenkin samalla perinteisten jauhemaksapihvien ohjeella, joka on peruja nuoruusajoilta. Ohje on helppo muistaa: jauhettua naudan maksaa ja raakaa perunaa raastettuna yhtä paljon, puolet tästä määrästä sipulisilppua, isoon taikinaan kaksi kananmunaa ja pieneen taikinaan yksi, mausteiksi suolaa, valkopippuria, mustapippuria ja meiramia. Isoja pihvejä paistelen 3-4 minuuttia ensimmäiseltä puolelta ja käännettyä pihviä minuutin vähemmän. Yleensä vielä porrastan paistolämpötilaa siten, että paistan ensin täydellä teholla minuutin ja lasken yhdellä pykälällä paistolämpötilaa minuutin välein. Toimii ainakin induktioliedellä hyvin.
Jauhemaksapihvien kanssa tarjotaan kermakastiketta, joka tehdään viimeisen pihvienpaistoerän paistoliemeen ja purkilliseen kermaa, sekä tietysti perunoita, puolukkaa ja porkkanaraastetta. Ohjeen voi aivan hyvin puolittaa, jos haluaa tehdä pienemmän määrän pihvejä. Meillä pihvejä tehdään aina iso satsi kerralla, sillä pihvit löytävät usein tiensä leivän päälle, tai häviävät kylmiöstä muuten vaan parin illan aikana.
JAUHEMAKSAPIHVIT
18 kpl isoja pihvejä
600 g raakaa raastettua perunaa
noin 300 g raakaa sipulia silputtuna (itse laitoin 1 ison ja 2 keskikokoista = 350 g)
2 isoa kananmunaa
3 tl meiramia
vajaa 2,5 tl suolaa (tasaisia teelusikallisia)
valkopippuria ja mustapippuria (laitoin aika reilusti)
600 g jauhettua naudan maksaa
Paistamiseen rypsiöljyä ja voita
Kermakastike pihveille:
maksapihvien paistorasvaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
suolaa, mustapippuria
(meiramia)
1. Raasta raa'at perunat. Itselläni 600 grammaan kului 12 pientä kuorittua perunaa, joista puolet raastoin raastinraudan hienolla terällä ja puolet karkeimmalla terällä - näin taikina ei mene liian vetiseksi. Valuta raasteista ylimääräistä nestettä pois. Laita raaste isoon kulhoon.
2. Kuori ja silppua sipulit melko pieniksi palasiksi. Lisää kulhoon perunaraasteen sekaan.
3. Lisää kulhoon munat ja mausteet. Sekoita.
4. Lisää viimeiseksi jauhettu naudanmaksa. Sekoita ainekset kunnolla sekaisin.
5. Laita paistinpannulle pari teelusikallista rypsiöljyä ja reilusti voita. Anna lieden olla täysillä. Ota suurehkolla kauhalla taikinaa puoli kauhallista ja kaada paistinpannulle melko paksuiksi pihveiksi. Tasoita vähän pintaa lastalla, mutta älä litistä. Itse annan pihvien paistua rauhassa, en koske enkä liikuttele niitä mitenkään, mutta lasken minuutin välein lämpötilaa matalammaksi. Isoilla pihveillä paistoaika on noin 3-4 min ensimmäiselle puolelle ja minuutin vähemmän toiselle puolelle.
6. Lisää jokaisen paistoerän alussa pannulle pari teelusikallista rypsiöljyä ja reilusti voita. Paista kaikki pihvit. Näin isosta taikinasta saa 18 kpl isoja jauhemaksapihvejä.
7. Kermakastiketta varten: jätä viimeisen paistoerän paistorasvat pannulle ja kaada sekaan 2 dl kuohu- tai vispikermaa. Lisää suolaa ja pippuria, anna kiehahtaa ja saeta. Tarjoa jauhemaksapihvit perunoiden, kermakastikkeen, puolukoiden ja porkkanaraasteen kera.
Vaiheet:
600 g raakaa raastettua perunaa
noin 300 g raakaa sipulia silputtuna (itse laitoin 1 ison ja 2 keskikokoista = 350 g)
2 isoa kananmunaa
3 tl meiramia
vajaa 2,5 tl suolaa (tasaisia teelusikallisia)
valkopippuria ja mustapippuria (laitoin aika reilusti)
600 g jauhettua naudan maksaa
Paistamiseen rypsiöljyä ja voita
Kermakastike pihveille:
maksapihvien paistorasvaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
suolaa, mustapippuria
(meiramia)
1. Raasta raa'at perunat. Itselläni 600 grammaan kului 12 pientä kuorittua perunaa, joista puolet raastoin raastinraudan hienolla terällä ja puolet karkeimmalla terällä - näin taikina ei mene liian vetiseksi. Valuta raasteista ylimääräistä nestettä pois. Laita raaste isoon kulhoon.
2. Kuori ja silppua sipulit melko pieniksi palasiksi. Lisää kulhoon perunaraasteen sekaan.
3. Lisää kulhoon munat ja mausteet. Sekoita.
4. Lisää viimeiseksi jauhettu naudanmaksa. Sekoita ainekset kunnolla sekaisin.
5. Laita paistinpannulle pari teelusikallista rypsiöljyä ja reilusti voita. Anna lieden olla täysillä. Ota suurehkolla kauhalla taikinaa puoli kauhallista ja kaada paistinpannulle melko paksuiksi pihveiksi. Tasoita vähän pintaa lastalla, mutta älä litistä. Itse annan pihvien paistua rauhassa, en koske enkä liikuttele niitä mitenkään, mutta lasken minuutin välein lämpötilaa matalammaksi. Isoilla pihveillä paistoaika on noin 3-4 min ensimmäiselle puolelle ja minuutin vähemmän toiselle puolelle.
6. Lisää jokaisen paistoerän alussa pannulle pari teelusikallista rypsiöljyä ja reilusti voita. Paista kaikki pihvit. Näin isosta taikinasta saa 18 kpl isoja jauhemaksapihvejä.
7. Kermakastiketta varten: jätä viimeisen paistoerän paistorasvat pannulle ja kaada sekaan 2 dl kuohu- tai vispikermaa. Lisää suolaa ja pippuria, anna kiehahtaa ja saeta. Tarjoa jauhemaksapihvit perunoiden, kermakastikkeen, puolukoiden ja porkkanaraasteen kera.
Vaiheet:
1. Muistisääntö: yhtä paljon perunaa kuin jauhettua maksaakin eli tässä tapauksessa 600 g (12 pientä perunaa). |
2. Raasta puolet perunoista karkealla raastinterällä ja puolet hienolla raastinterällä. Kaada ylimääräisiä nesteitä pois. Laita raaste isoon kulhoon. |
3. Sipulia tarvitaan noin puolet perunan määrästä, 300-350 g (ei ole niin tarkkaa...). Silppua raaka sipuli melko pieniksi palasiksi. Lisää perunaraasteen sekaan. |
4. Lisää viimeisenä jauhettu naudanmaksa. Maksaa on yhtä paljon kuin perunaa. Sekoita ainekset hyvin. |
9. Pihvikasa kasvaa houkuttelevasti. Ensimmäisen pihvin maistelin paistojen välissä, ja oli niin hyvää. |
11. Kermakastike tehtiin viimeisen paistoerän paistorasvan sekaan. Kuumalle pannulle kaadettiin 2 dl kermaa sekä mausteeksi suolaa ja pippuria, kiehautus ja hetki kuplimista pannulla. |
12. Meillä jauhemaksapihvit tarjoiltiin perunoiden, kermakastikkeen, puolukoiden ja porkkanaraasteen kera. |