keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Raparperipiirakka karppisokerilla ja mummin raparperipiirakka






Annen koekeittiössä testattiin tänään voiko karppisokerilla leipoa. Halusin kokeilla laihduttajan raparperipiirakkaa lähes sokerittomana versiona, karppisokerilla ja vanilliinisokerilla makeutettuna. Ajattelin, että jospa laihduttajakin voisi ottaa pikku palan kahvin kanssa tällaista vähähiilihydraattisempaa ja melkein sokeritonta "herkkua", eikä tarvitsisi tuhlata kovin paljoa niukkoja dieettikaloreitaan kahvipullaan. Enkä myöskään haluaisi heittää hukkaan vaivalla pudotettua 30 kiloani!

Alta löytyy ohjeet sekä karppisokeriversioon mummin raparperipiirakasta sekä myös alkuperäiseen sokerilliseen mummin raparperipiirakkaan (joka on todella hyvää).

Karppisokeria käskettiin annostella samalla tavoin kuin tavallista hienoa sokeria, jota se myös ulkonäöltäänkin erehdyttävästi muistuttaa, eli 1 dl karppisokeria = 1 dl hienoa sokeria. Tämä helpottaa kyllä reseptien soveltamista, kun sokerit käy yksi yhteen. Karppisokeri on kaloritonta, melko kallista, sokerin korviketta rypälesokerista. Jos haluat tutustua karppisokeriin, voit käydä kurkkaamassa lisätietoa tästä linkistä.

Testasin näillä ohjeilla karppisokeria tavalliseen pyöreään raparperipiirakkaan. Pohjassa käytin vehnäjauhoja ja kaurahiutaletta, rasvoina sekä rypsiöljyä että voita. Raparperipiirakka näytti kyllä paiston jälkeen ihan tavalliselta, reunat ehkä ruskettuivat tavanomaista herkemmin. Yllättäen laskettuani piirakan kalorit, ei kalorimäärä tuntunutkaan erityisen matalalta normaaliin piirakkaversioon verrattuna. Alta löytyy kalorilaskelmat sekä kevyemmälle raparperipiirakalle että tavalliselle mummin raparperipiirakalle: vain 60 kcal enemmän/100 g piirakkaa sokerillisessa versiossa saa miettimään, että viitsiikö vaivautua, etenkin kun hintaero sokereilla on suuri.

Summa summarum, maku kärsi melkoisesti sokerin puutteesta: makeus ei ollut samalla tasolla normaaliin sokeriin verrattuna ja omaan tarkkaan makuaistiini jäi hieman kitkerää jälkimakua karppisokerista. Kitkeryys lieveni kyllä, kun piirakka sai olla jääkaapissa yön yli. Puolison kommentti karppipiirakasta oli, että se oli ihan hyvää.




RAPARPERIPIIRAKKA KARPPISOKERILLA 
ø 28 cm piirakkavuokaan

Pohja:
1 dl karppisokeria
100 g pehmeää voita
40 g Keiju rypsiöljyä
1 kananmuna
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl raparperipaloja
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
1 dl karppisokeria
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria

pinnalle stevia-tomusokeria


MUMMIN RAPARPERIPIIRAKKA

Pohja:
150 g pehmeä voi
1 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3-4 dl raparperipaloja
1 dl hienoa sokeria
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria



1. Vatkaa pehmeä voi, rypsiöljy ja karppisokeri vaahdoksi kuten tekisit normaalisokerinkin kanssa.

2. Lisää kananmuna ripeästi vatkaten.

3. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää seokseen. Itse vatkasin ensin muutaman pyörähdyksen sähkövatkaimella ja vaihdoin sitten nuolijaan, ja kääntelin jauhot kunnolla pohjalta mukaan. Taikina on hyvin pehmeää.

4. Voitele rypsiöljyllä halkaisijaltaan 26-28 cm piirakkavuoka. Levitä pohjataikina vuokaan nuolijalla, taputa varovasti jauhotetuilla käsillä vuoan reunoille pienet reunat täytettä varten.

5. Ripottele raparperipalat pohjan päälle tasaisesti.

6. Vatkaa kaikki täytteen aineet kerralla sekaisin ja kaada tasaisesti raparperipalojen päälle. 

7. Paista 215 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 20 min, täyte saa jäädä vähän tytiseväksi, sillä asettuu kyllä paiston jälkeen. Älä paista liikaa, reunat tummuvat hyvin helposti. 

8. Anna piirakan jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja laita sitten vuorokaudeksi jääkaappiin tasaamaan keinomakean jälkimakua. Parhaimmillaan 1-2 vrk kuluttua kylmäsäilytettynä. Kevyen vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa ihan oiva herkku keventäjille.

Vaiheet:

Täytteen aineksia raparperipiirakkaan.

Karppisokeri muistuttaa ulkonäöltään erehdyttävästi tavallista hienoa sokeria.

Vatkaa pehmeä voi, öljy ja karppisokeri vaahdoksi.

Lisää kananmuna ja sekoita ripeästi sähkövatkaimella.

Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne kunnolla. Lisää taikinaan.

Valmista pohjataikinaa. Taikina on hyvin pehmeää.

Levitä pohjataikina voideltuun piirakkavuokaan nuolijan ja jauhoitettujen käsien avulla. Tee pienet reunat täytettä varten.

Pese ja pilko 4 dl raparperia ohuiksi viipaleiksi.

Asettele raparperit tasaisesti pohjalle.

Vatkaa täytteen aineet tasaiseksi seokseksi.

Kaada täyteseos raparperien päälle.

Paista 215 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 min keskilämmöllä. Reunat tummuvat herkästi.

Koekeittiön testi onnistui. Raparperipiirakka näyttää raparperipiirakalta.

Hieman kevyempää raparperipiirakkaa.


Karppisokerilla makeutetun raparperipiirakan ravintosisältö:


Tavallisella sokerilla tehdyn Mummin raparperipiirakan ravintosisältö:



torstai 15. kesäkuuta 2017

Kesäjuhlien mansikkamoussekakku noin 50 hengelle (gluteeniton ja laktoositon)




Kesän juhliin on yksi takuuvarma suosikkileivonnainen meidän juhlissamme - gluteeniton ja laktoositon mansikkamoussekakku, joka tehdään kokonaan perunajauhoihin. Ison kakun teen yleensä juhlia edeltävänä päivänä, koska levykakkupohjia ei kannata leipoa kuivumaan etukäteen. Sitä mukaa, kun levykakkupohjat paistuvat, teen alustaviritykset (pullapelti on osoittautunut parhaimmaksi) foliolla ja kakkupahveilla, ja sekoittelen mansikkamoussen valmiiksi. 

Kostutukseen käytettävän sitruuna-sokeriliemen olen yleensä tehnyt jo edellispäivänä kylmään jäähtymään. Kasa banaaneja ja purkki Pirkan lettuhilloa, niin voi kääräistä hihat ja alkaa kasata kakkua, josta riittää noin 50 herkuttelijalle, sillä kakusta tulee paksu. Yo-juhlissa kakku on riittänyt jopa yli 70 hengelle. Neljällä kerroksella tehtynä, kakusta ottaa vähintään 70 henkeä ja jos tarjottavaa on useampaa lajia, kakku on riittänyt 80-90 hengelle. Nämä määrät ovat olleet omien juhlien kokemuksia kakkujen riittävyydestä. 

Kuvan kakku on kolmen kerroksen kakku.

Tässä vielä linkki pyöreään 6 munan mansikkamoussekakkuun. Pyöreän kakun voit tehdä esim. 70%:n periaatteella helposti minkäkokoisena haluat. Pyöreät kakut kokoan yleensä kelmutettuun vuokaan, nurinpäin, jo kahta päivää ennen juhlaa. Edellisiltana, tosi myöhään, sitten käännän kakut kakkupahveille ja kuorrutan.

Kokoa pyöreät kakut nurinpäin kelmutettuun vuokaan, alle hillo, keskelle banaanit ja päälle paksu kerros moussea. Nämä kannattaa täyttää jo kaksi päivää ennen juhlaa hyytymään. Vuoissa kakkuihin saa laitettua paksun kerroksen mansikkamoussea.



Mansikkamoussekakkuun, gluteenittomana ja laktoosittomana levykakkuversiona, tarvitset:

  •  3-4 kpl 5 munan levykakkupohjia (gluteeniton)
  •  kostutuslientä noin 6-7 dl (tee varmuudeksi litra kostutuslientä, jos teet neljän kerroksen kakun)
  • 1 prk Pirkan lettuhilloa (700 g) tai jotain mansikkaista hilloa
  •  banaaneja noin 8-10 kpl kolmen kerroksen kakkuun ja 12-14 kpl neljän kerroksen kakkuun
  •  mansikkamoussea annos (laktoositon)
  •  pinnalle kermavaahtoa eli 7-8 dl laktoositonta vispikermaa vaniljasokerilla maustettuna









MANSIKKAMOUSSEKAKKU (gluteeniton ja laktoositon)


noin 50 hengelle kolmella kerroksella (ja noin 70 hengelle neljällä kerroksella)

Levykakkupohjia 3 kpl (4 kpl)
Kostutusliemi noin 7 dl (1 litra)
Pirkan lettuhillo 700 g
Banaaneja 8-10 kpl (12-14 kpl)
Annos mansikkamoussea
Vispikermaa 7-8 dl vatkattuna vaahdoksi (varaa litra, mitä isommat ruusukkeet sivussa, sitä enemmän kermaa kuluu) 

Suluissa menekki isompaan kakkuun. 

 
Kostutusliemi:

  • 1 litra vettä
  • 0,75 dl sitruunamehua
  • 1,25-1,5 dl sokeria

Laita kattilaan litra vettä, pari pitkää lorausta eli vajaa desi sitruunamehua ja 1,25-1,5 dl hienoa sokeria. Kiehauta ja anna jäähtyä kylmäksi. Kostutusliemen voi tehdä jo edellispäivänä ja antaa rauhassa kylmetä.


Mansikkamousse:

- tästä annoksesta riittää neljän kerroksen kakkuunkin

  • 24 kpl Dr. Oetkerin liivatelehtiä (Meiran liivatteita noin 20 kpl, Meiran liivatteet ovat painavampia!)
  • 8 dl laktoositonta Valio Eila vispikermaa
  • 4 dl Valion laktoositonta creme fraichea (2 prk á 150 g + 100 g lisää)
  • 400 g (2 prk) Valio Viola laktoositon sitruunatuorejuusto
  • 1 pkt (300 g) + 2 kukkura rkl mansikkatomusokeria
  • 4 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
  • 1000 g mansikkaa soseutettuna (pakastemansikasta sulatettuna käy hyvin, käytä aina kotimaista mansikkaa, koska moussea ei kuumenneta!)

Mansikkamousse kannattaa tehdä ennen levykakkujen leipomista, sillä liivate saa alkaa toimia ennen kakun kasaamista.

Ensimmäiseksi laita isoon kulhoon jääkylmää vettä ja liivatteet pehmenemään veden sekaan noin 20-30 minuutiksi. Käy välillä siirtelemässä kasaa, että kaikki lehdet pääsevät imemään vettä. Iso kasa liivatteita vaatii vähän enemmän aikaa pehmitäkseen.

Seuraavaksi vatkaa mansikkamousseen tuleva kerma vaahdoksi yhdessä vaniljasokerin kanssa. Itse vatkasin yleiskoneen kulhossa (6,7 litran kulho) kerralla koko satsin.

Kerman vatkauksen jälkeen laita erilliseen kulhoon mansikat ja surauta sauvasekoittimella mansikat sileäksi soseeksi. 

Ota esiin iso leivontakulho, ja laita kulhoon sitruunatuorejuusto ja creme fraiche. Vatkaa hieman seosta. Lisää sekaan mansikkasose ja mansikkatomusokeri, vatkaa seosta reippaasti sähkövatkaimella. 

Kuumenna mikrossa isossa, 4-5 dl, kahvimukissa tms. 1 dl vettä + 0.25-0.5 dl sitruunamehua ja puristele liivatteista liika vesi pois. Laita liivatteet kuuman liemen sekaan ja sekoittele lusikalla niin kauan, että liivatteet ovat kokonaan sulaneet sekaan. Kaada liivateliemi mansikkaseoksen sekaan koko ajan sähkövatkaimen käydessä. Vatkaa vielä hetki, että liivateliemi on varmasti sekoittunut hyvin sekaan.

Kaada mansikkaseos yleiskoneen kulhoon kermavaahdon sekaan ja vispaa mansikkamousse tasaiseksi seokseksi. Seosta tulee reilu 5 litraa eli iso Kenwoodin yleiskoneen kulho oli lähes täynnä. Jätä seos kulhoon ja huoneenlämpöön odottelemaan, kun alat paistaa kakkupohjia. Seos alkaa hieman hyytyä, mutta ei tule erityisen jäykäksi.





Levykakkupohjat:
3-4 kpl

Ohje yhteen levykakkupohjaan (näitä siis 3-4 kpl):

  • 5 isoa kananmunaa (L-koko)
  • 2 dl Siro hienokiteistä sokeria
  • 2,75 dl perunajauhoa
  • 1,75 tl (tasaista) leivinjauhetta

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Itse vatkaan tehokkaalla vatkaimella noin 7-8 min, kunnes vispilöistä valuvalla munavaahdolla pystyy tekemään kahdeksikon, joka pysyy pari sekuntia vaahdon pinnalla.

2. Sekoita perunajauho ja leivinjauhe yhteen. Lisää jauhoseos siivilän läpi varovaisesti, kolmessa erässä, munavaahtoon. Kääntele jauhot nuolijalla munavaahtoon (minä kyllä itse käytän vatkainta hitaimmalla nopeudella ja sekoitan muutamalla pyörähdyksellä jauhot munavaahdon sekaan, ja lopuksi muutama pyörähdys lisää, ja lopuksi vielä nuolijalla muutama kääntö, ettei kulhon pohjaan ole jäänyt sekoittumatonta jauhoa). 

3. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Itselläni on 60 cm leveä uuni ja tulee aivan hyvänkokoiset levypohjat viidellä kananmunalla. Paista uunin keskitasolla 215 asteessa noin 10 min. Itse en käytä kiertoilmaa, vaan ihan normaalia keskilämpöä ja keskimmäisellä ritilätasolla. 

4. Jätä levykakkupohja pellille jäähtymään 10-15 min, eli ei tarvitse heti kiirehtiä kippaamaan ja repimään leivinpaperia pois. Voi ihan rauhassa laittaa toiselle pellille leivinpaperit ja vatkata seuraavan kakkupohjan.

5. 10-15 min kuluttua (voi olla kauemminkin jäähtynyt) laita pöydälle leivinpaperipala ja käännä kakkulevy paperin päälle. Kuori leivinpaperi pois päältä, mutta jätä vielä irrallisena kakun päälle suojaamaan kuivumiselta. 

6. Toista edelliset vaiheet ja leivo 2 tai 3 kakkupohjaa lisää. Kakun kokoa saat suurennettua kerroksia lisäämällä. Itse en suosittele neljää kerrosta enempää (yhteensä 20 munan kakku, noin 70 hengelle), sillä kakusta tulee painava. Kolmella kerroksellakin tulee jo iso kakku.





Kakun kokoaminen:

Itse käytän matalareunaista pullapeltiä alustana kakun painon takia. Kakun voi myös koota isolle levylle tai isolle tarjottimelle. Minä päällystän pullapellin vahvalla alumiinifoliolla kauniimmaksi, laitan pellille sen jälkeen pari suorakaiteen muotoista kakkupaperia pitsireunuksineen ja lopuksi vielä tukevaa kakkupahvia kakkupaperin päälle. En pidä siitä, että kosteaa kakkupaperia tulee suuhun asti, kun kakkua syö 😊 




Laitan ensimmäisen levykakkupohjan paistopuoli alaspäin kakkupahvin päälle. Kostutan kakkupohjaa kostutuspullolla, jonka olen täyttänyt kylmällä sokeriliemellä. Jos kakun täyttää jo paria päivää ennen juhlaa, voi kostutusmäärän puolittaa! Alimpaan kerrokseen kannattaa laittaa vähiten kostutusta, itselläni meni ehkä 1,5-2 dl eli noin puoli kostutuspullollista. 
Kostutuksen jälkeen hyvin ohut, läpikuultava kerros omena-mansikka-vadelmahilloa eli Pirkan lettuhilloa, joka on suosikkini, koska se on mukavan sileää. Laitan levypohjalle noin 6 syvää ruokalusikallista hilloa ja levitän hyvin ohuelti pohjalle.

Kostutuspullo






Hillon jälkeen kakun väliin tulee banaaniviipaleita. Kerrokseen sain uppoamaan noin 4 melko kookasta banaania melko ohuina siivuina (2-3 mm paksuisia). 
Banaaniviipaleiden päälle levitin pursotinpussin ja Wiltonin superhyvän kuorrutustyllan avulla tasaisen kerroksen mansikkamoussea. Ellei kuorrutustyllaa ole, voi tehdä pursotinpussiin pienehkön reiän ja vedellä sillä tasaisesti kakkupohjan päälle moussea. Veitsi ei välttämättä ole hyvä levitysväline, sillä hillo alla ja irtonaiset banaaniviipaleet hillon päällä, ei ole kovin vakaa alusta levitellä moussea, joka on jo hieman hyytynyt. Vetelä mousse taas valuisi kakun välistä. 



Wiltonin kuorrutustylla, ihan yliveto tässä hommassa!




Seuraava kakkulevypohja painetaan paistopuoli alaspäin mansikkamoussekerroksen päälle. Kannattaa painella varovaisesti joka puolelta, että kerrokset ottavat kiinni. 
Kostutusta saa laittaa toiseen kerrokseen enemmän kuin alimmaiseen. Kannattaa silti muistaa, että levykakut eivät vaadi niin kovaa kostutusta kuin lähes tunnin uunissa paistuvat, tavalliset kakkupohjat. Itse kostutin ehkä 2-2,5 dl kostutuslientä. Kannattaa kuitenkin aluksi laittaa hieman vähemmän ja tunnustellä kädellä miltä kosteus tuntuu.

Toistetaan hillokerros, noin 6 rkl, ja viipaloidut banaanit, noin 4 banaania, ja lopuksi tasainen kerros mansikkamoussea.

Jos tekee kolmen kerroksen kakun, moussea voi käyttää tuplamäärän molempiin välehin, sillä moussea tarvitaan enää ohut kerros kakun pinnalle koristeeksi. Itse sain tuon mansikkamoussemäärän riittämään kolmen kerroksen levykakkuun väleihin ja pinnalle, sekä kolmen ison pyöreän moussekakun pintoihin. Pyöreiden isojen kakkujen täytteeksi meni kyllä toinenkin annos moussea.

Kolmas kakkulevy painetaan taas moussekerroksen päälle, paistopuoli alaspäin. Painetaan taas varovaisesti kerroksia kiinni toisiinsa. Pintaan laitoin kostutusta ehkä parisen desiä. Sen jälkeen pursotin kuorrutustyllalla tasaisen kerroksen mansikkamoussea pinnalle, vain tuohon kakun päällysosaan, eikä siis sivuille. Tasoittelin palettiveitsellä pinnan mahdollisimman sileäksi, sillä pinta jää näkyviin.


Kolmen kerroksen kakustakin tulee näin muhkea.


Kakun pinnalle laitetaan vielä ohut kerros moussea, joka tasoitetaan mahdollisimman kauniiksi.


Lopuksi kakkuun vatkataan noin 7-8 dl kermaa, riippuen vähän tyllan suuruudesta, millä pursotetaan. Itselläni on melko kookas tähtitylla ja röyhelötylla (iso lehtitylla), joten kermaa upposi paljon. Päällyskermaa en paljoa makeuta, laitan kerman sekaan vain 3-4 tl vaniljasokeria ja vatkaan pursotettavaksi vaahdoksi. 

Peitin sivut ensin kermavaahdolla palettiveitsen avulla ja sitten pursotin sivut vuorotellen tähtityllan ja lehtityllan avulla. Viimeiseksi yritin tehdä kakun mansikkamoussepäällisen sivuja kiertämään ruusukiehkurat. 

Kuvan kakut lähtivät sisarenpojalleni yo-kakuiksi🌹

15 munan kakku
6 munan kakku
Joitakin kakkuja kevään yo-juhlaan.


lauantai 10. kesäkuuta 2017

Lipstikkakeitto Annen tapaan


Koiviston talon emäntäkin on herännyt talviunestaan ja yrittänyt palailla ihmisten kirjoihin. Tosin 28 kiloa keveämpänä kuin viime vuonna. 

Pullien ja piirakkojen leipomiset ovat jääneet oman perheen osalta hyvin vähäisiksi viimeisen vuoden aikana. Puolisoltakin on jäänyt matkan varrelle 18 kiloa. Viime viikko oli tosin poikkeus, kun Koivistossa pyöri yo-kakkutehdas usean päivän ajan: sisarenpojalle leivottiin mansikkamoussekakkuja oikein urakalla. Itsekin uskaltauduin juhlissa vähän herkuttelemaan, vaikka viimeisen puolen vuoden ajan linjana on ollut pitää suu visusti kiinni makeiden herkkujen edessä :) 

Ilahdutan teitä kuitenkin muutamalla kuvalla viikonlopun kakkusavotastani...









Viimeiset viikot ovat kuluneet kasvimaata laittaen. Tänään ajelimme anopin kanssa maatalousoppilaitokselle hakemaan kesäkurpitsantaimia, ja lisäksi sain sisareltani kasvimaalle lipstikkaa ja salviaa pieninä juurakoina. Sisareni vihjaisi, että voisin kokeilla lipstikkakeittoa ja nyhtäisi ison kasan lipstikkaa mukaani. Ja minähän kokeilin! 

Lopputulokseksi tuli ihanan aromaattista sosekeittoa, joka sopi laihduttajankin ruokavalioon (44 kcal/100 g keittoa). Tässä ohje muillekin lipstikasta kiinnostuneille. 




LIPSTIKKAKEITTO ANNEN TAPAAN 
4-6 hengelle

1 litra vettä
1 kpl kasvisliemikuutio
4-5 kookasta perunaa (475 g)
1 punasipuli (140 g)
1 keltasipuli (130 g)
0,5 pienehköä kesäkurpitsaa (200 g)
50 g lipstikkaa (n. 2 dl lehtiä tungettuna tiiviisti mittakuppiin)
0,35 tl mustapippuria
0,35 tl suolaa
n. 1 dl laktoositonta vispikermaa

1. Laita 2-3 litran kattilaan vesi, liemikuutio ja mausteet. 

2. Lisää sekaan kuoritut ja pieneksi pilkotut perunat, sipulit, kesäkurpitsa ja lipstikanlehdet. Itse saksin lipstikoita hieman pienemmiksi. Keitä seosta, kunnes perunat pehmeitä eli noin 15 min. 

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi ja lisää kerma. Kiehauta seos ja maista maut. Itse pidin keiton pehmeästä ja herkullisesta lipstikanmausta kovasti. Suolaa ei juurikaan tarvita, sillä lipstikassa on sopivaa suolaisuutta itsessään.

Vaiheet:


1. Kuori ja pilko perunat ja sipulit pieniksi kuutioiksi.


2. Kuori ja pilko kesäkurpitsanpuolikas kuutioiksi.


3. Huuhtele ja revi lipstikasta lehdet. Itse käytin keittoon noin 50 g.


4. Laita kattilaan kylmä vesi, suola, pippuri ja kasvisliemikuutio. Voit käyttää myös itsetehtyä kasvislientä.


5. Pilko sipulit pieniksi ja lisää kattilaan yhdessä perunakuutioiden kanssa.


6. Pilko kesäkurpitsanpala kuutioiksi ja lisää kattilaan.


7. Silppua lipstikkaa eli liperiä hieman pienemmäksi, ja lisää kattilaan. Keitä kunnes perunat ovat pehmeitä eli noin 15 min.


8. Soseuta keitto sauvasekoittimella.


9. Keitosta tulee pirteän vihreää ja tuoksu on ihana. Lisää kerma ja sekoita kerma keittoon. Kiehauta ja maista maut.


10. Keitto on samettista ja lipstikka maistuu pehmeästi, ei liian voimakkaasti.


11. Tätä keittoa tehdään vielä monta kertaa. Ensi vuonna ehkä vielä joudutaan näpistämään Sari-sisaren kasvimaalta lipstikat, mutta jospa jo sitten omasta maastakin saisi tätä ihanaa yrttiä.