Pohjana oli pyöreä ø 25-26 cm:n alumiinivuokaan tehty 6 munan kakkupohja. Kostutukseen kiehautin ja jäähdytin sokerivesiliemen sitruunamehulla terästettynä. Täytteeksi tähän ihanaan kakkuun laitoin aprikoosihilloa, banaaniviipaleita ja vaniljaisen aurinkomoussen (kermavaahtoa, vaniljarahkaa, Piltti Aurinkoinen aprikoosi-persikka-ananassosetta ja liivatetta). Pinta kuorrutettiin kermavaahdolla, josta puolet värjäsin persikansävyiseksi pikkutipalla oranssia pastaväriä. Lisäkoristeina oli muutamia tapiokatärkkelyksestä valmistettuja kukkasia, joita sävyttelin hieman lisää.
Itse tykkäsin tästä kakusta kovasti. Maku oli ihanan persikkainen ja aprikoosinen, mieto ja pehmeä. Kostutuskin onnistui hyvin, ja pinnan paahtuneet kookokset antoivat koko kakkuun mukavan trooppisen maun. Suosittelen kokeilemaan, kakusta tuli todella herkullinen!
Jos lauantaina on juhlat, kakku kannattaa paistaa keskiviikkona, täyttää vuokaan hyytymään ja mehevöitymään torstaina, perjantai-iltana voi kumota kakun kakkukuvun alle ja kuorruttaa. Itse kuorrutin kakun vasta lauantaiaamuna, kun aikaa oli, mutta kakun voi kuorruttaa jo edellisiltanakin. Koristeet kannattaa laittaa kermakakun päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jos haluaa, että värjätyt koristeet pysyvät siistin näköisinä ja värit eivät leviä.
AURINKOINEN APRIKOOSITÄYTEKAKKU
gluteeniton, laktoositon, Ø 25-26 cm, noin 20 hengelle
6 isoa kananmunaa (rikottujen munien paino 324 g)
227 g Siro erikoishienoa sokeria (määrä on 70% munien painosta)
227 g Sunnuntain gluteenitonta hienoa jauhoseosta (yhtä paljon kuin sokeria)
1/2 tl leivinjauhetta
(kakkuvuoan voiteluun laktoositonta voita ja kookoshiutaleita)
kostutusliemi:
4,5 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 dl sitruunamehua
täytteeksi:
1 prk Lidlin Maribel aprikoosihilloa
3 keskikokoista banaania viipaloituna
vaniljainen aurinkomousse (ohje alla)
vaniljainen aurinkomousse:
2 dl laktoositonta vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 rkl Siro-sokeria
200 g Valion laktoositon vaniljarahka
1 prk (125 g) Piltti Aurinkoinen sosetta (aprikoosi-persikka-ananas)
5 liivatelehteä
3-4 rkl kostutuslientä kuumennettuna
pinnalle:
5 dl laktoositon vispikerma
1 rkl sokeria
oranssia pastaväriä
kukkakoristeita
1. Täytekakkupohja. Voitele ø 25-26 cm pyöreä täytekakkuvuoka laktoosittomalla voilla. Laita vuoan pohjalle leivinpaperiympyrä ja voitele leivinpaperikin huolellisesti. Leivitä kakkuvuoka kookoshiutaleilla. Säädä uuni 170 asteeseen, keskilämpö, ritilä toiseksi alimmalle tasolle.
Valmista täytekakkupohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe gluteenittomiin jauhoihin ja sekoita jauhoseos varovaisesti munavaahtoon. Itse lisään jauhot siivilän läpi ja pyöräytän ensin muutaman kierroksen sähkövatkaimella jauhoja munavaahdon sekaan. Lopuksi sekoitan nuolijalla, pohjasta käännellen, jauhot kunnolla vaahdon sekaan.
Kaada taikina vuokaan ja paista 170 asteessa noin 55 min keskilämmöllä, uunin toiseksi alimmalla tasolla. Kakku saa mielellään paistua vähän kuivahtamalla. Gluteenittomilla jauhoilla kakusta tulee melko kevyt ja paistopinta tuntuu paiston jälkeen tiiviiltä, jopa vähän kovalta. Kun paistaa hitaasti ja kauan, miedolla lämmöllä, kakku ei painu keskeltä kuopalle. Anna kakun jäähtyä ritilän päällä 20 min ennen kumoamista. Kumoa kakku ja kuori leivinpaperi pois pinnalta. Laita kumottu kakku kakkukuvun sisälle ja laita vielä kakkuvuoka takaisin päälle (kakku ei kuivu).
2. Seuraavana päivänä:
Laita kostutusliemen aineet pieneen kattilaan ja kiehauta. Anna jäähtyä haaleaksi. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Leikkaa kakku kolmeen yhtäsuureen osaan. Pese kakkuvuoka ja kelmuta vuoka pitkillä tuorekelmun paloilla.
3. Tee vaniljainen aurinkomousse. Vatkaa kerma, vaniljasokeri ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan rahka ja Piltti Aurinkoinen. Vatkaa hyvin ja maista maut. Ei kannata tehdä liian makeaa, koska täytteessä on paljon hilloa. Laita mukiin 3-4 rkl kostutuslientä ja kuumenna mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita liivatteet kuuman liemen sekaan. Lisää liivatteet 3-4 erässä täyteseokseen, vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen huolellisesti.
4. Viipaloi banaanit ohuiksi viipaleiksi. Ala koota kakkua nurinpäin kakkuvuokaan, kelmun päälle. Laita ensin kakun yläosa vuokaan paistopinta alaspäin. Kostuta leikkauspinta, itse laitoin tasaisesti 12-13 rkl (Savonia-ruokalusikallisia) kostutuslientä kerrokseen. Lisää päälle 1,5 dl aprikoosihilloa ja levitä tasaiseksi. Peitä pinta banaaniviipaleilla ja lisää päälle varovaisesti puolet vaniljaisesta aurinkomoussesta. Levitä varovaisesti etteivät banaanipalat liiku paikoiltaan.
Painele päälle kakun keskikerros. Paina hieman, että kerrokset ottavat kiinni. Levitä kostutuslientä tasaisesti 12-13 rkl. Lisää 1,5 dl aprikoosihilloa ja banaaniviipalekerros. Levitä lopuksi loput vaniljaisesta moussesta ja tasoita pinta.
Kostuta kakun pohjakerrosta leikkauspinnalle. Itse laitoin 10 rkl kostutuslientä pohjalle ja käänsin pohjakerroksen varovaisesti viimeisen moussekerroksen päälle, siten että paistopinta jäi ylöspäin (leikkauspinta alaspäin). Painele kakkua vielä hieman, että kerrokset ottavat kiinni. Käännä tuorekelmut tiiviisti kakun päälle ja vie kakku kylmään tekeytymään vuorokaudeksi.
5. Kolmantena päivänä:
Kumoa täytekakku kakkupahvin päälle. Vatkaa kerma ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Päällystä kakun pinta ja sivut kermavaahdolla (noin 1/3 kermavaahdosta). Jaa loppu kermavaahto puoliksi kahteen kulhoon. Lisää toiseen kulhoon veitsenkärjellä ihan vähän oranssia pastaväriä, jotta saat hennon persikansävyisen kermavaahdon.
Laita tämä persikansävyinen kermavaahto tähtityllalla varustetun pursotinpussin toiselle sivulle ja toiselle sivulle valkoinen kermavaahto, ei ole niin tarkkaa miten vaahdot leviävät pussin sisällä - tarkoitus on saada pursotuskuvioon hieman vaihtelevaa värisävyä. Pursota kakun pinta täyteen kiehkuroita, ruusuja tai mistä itse tykkäät. Pursota myös kakun helmaan pieni kuvio. Laita kukkakoristeet tai nonparellit pinnalle vasta vähän ennen tarjoilua.
Vaiheet:
1. Voitele kakkuvuoka ja laita leivinpaperiympyrä pohjalle. Voitele myös leivinpaperi. Leivitä pinta kookoshiutaleilla. |
2. Punnitse rikotut kananmunat. Käytin melko isoja kananmunia 6 kpl, paino 324 g. |
3. Munien paino x 0,7 = noin 227 g eli sokerin määrä (ei ole niin gramman päälle nuukaa...). |
4. Yhtä paljon gluteenitonta hienoa jauhoseosta kuin sokeriakin. Lisää vain vähän leivinjauhetta (1/2 tl) jauhoihin, koska gluteenittomassa jauhoseoksessa on kohotusaine jo valmiina. |
5. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja kääntele huolellisesti vaahdon sekaan. Kaada kakkutaikina vuokaan. |
9. Tämä Lidlin aprikoosihillo oli mukavan sileää, maistui pehmeälle ja herkulliselle aprikoosille (aika persikkainen maku) eikä ollut ällömakeaa. |
10. Kokoa kakku nurinpäin vuokaan. Laita kakun päällimmäinen kerros paistopinta alaspäin vuokaan. Kostuta 12-13 rkl kostutuslientä. Lisää 1,5 dl aprikoosihilloa pinnalle ja levitä tasaiseksi. |
11. Laita hillon päälle kerros banaaniviipaleita, tuoreet marjat tai banaani tasoittavat hillon makeutta. |
12. Laita puolet aurinkoisesta vaniljamoussesta banaaniviipaleiden päälle ja levitä varovaisesti etteivät banaanit lähde liikkeelle. |
13. Moussekerros tasoitettuna. Laita kakun keskiosa moussen päälle ja painele kerros varovaisesti kiinni. |
14. Kostuta toinen kerros samoin kuin ensimmäinenkin eli 12-13 rkl kostutuslientä. Lisää 1,5 dl aprikoosihilloa kostutetulle pohjalle ja kerros banaaniviipaleita. |
15. Laita loput moussesta useampana kasana banaaniviipaleiden päälle ja levitä taas varovaisesti, että banaanit pysyvät paikoillaan. |
17. Vie kakku kylmään tekeytymään vuorokaudeksi. Itse en laita mitään painoa päälle, ettei pohjakerros mene aivan lyttyyn ja nesteet painu pohjaan. |